‘Alfa remt bij oranje’

Harderwijk april 2024

Kwekerij De Stadsweiden is teler van hortensia’s en kerststerren. Deze worden in Europa verkocht aan grote supermarkten, bouwmarkten en kleine tuincentra. Daarnaast is er particuliere verkoop.

HARDERWIJK – De kwekerij is in 1959 gestart door Jan en Johan van Straaten senior; in 1974 verhuisde de hoofdvestiging van de Weiburglaan naar de Rietmeen. Het bedrijf wordt nu geleid door de tweede generatie, Jan en Johan van Straaten, en hun vrouwen. Van 7000 m2 glas en 4 hectare grond is het bedrijf in 65 jaar gegroeid naar 12 hectare glas en 14 hectare buitenvelden. “We hebben ruim 20 vaste medewerkers en in het hoogseizoen werkt hier 60-70 man, verdeeld over drie locaties in Harderwijk, Ermelo en Ens.”

De relatie met Alfa Accountants bestaat al jarenlang. Bij de oprichting van de kwekerij maakte de Christelijke Boeren- en Tuindersbond de jaarverslagen. De moeder van Johan werkte bij de CBTB en deed de boekhouding. Alfa doet nu de loonadministratie, belastingaangiftes, jaarrekening en geeft subsidie- en fiscaal juridisch advies. Het bedrijf heeft nu een BV-structuur. Alfa heeft ook de overdracht van senior naar junior begeleid; voor Jan was dit in 2021 en voor Johan een jaar later.

Jan: “De laatste tien jaar hebben wij enorm veel groei meegemaakt, waar Alfa ons ontzettend mee geholpen heeft. Het kantoor stopt bij oranje en geeft dan zeker geen gas. Je kan erop vertrouwen dat de boekhouding goed is en dat de kans heel klein is dat je fiscaal iets doet wat niet mag. Wij hoeven ons daar niet druk over te maken en kunnen ons bezighouden met de plantjes.” De kwekerij heeft uitdagingen in energie, arbeid en de klant tevreden houden. Johan: “We zijn steeds duurzamer bezig, met minder bestrijdingsmiddelen en meer biologisch bestrijden. Milieubewust telen betekent ook de consument meenemen in het hele proces.”

“De familie Van Straaten heeft een uniek bedrijf in de regio waar enorm veel gebeurt. Die ontwikkelingen zijn mega interessant”, vindt Gerwin Blok, accountant en klantbeheerder voor het MKB. “We doen het echt als team. We kijken vooruit en sturen tijdig bij. Binnen wet- en regelgeving is er speelruimte. We hebben ook ingangen bij de fiscus en bij risicovolle standpunten is er afstemming met de belastingdienst. Wij staan erachter.”

Dat je het al zo lang met elkaar volhoudt, zegt volgens Johan genoeg. Aan het eind van het jaar en tussentijds is er overleg. “Alfa is makkelijk benaderbaar, we spreken dezelfde taal. Wij hebben boerenverstand en krijgen het in begrijpelijk Nederlands uitgelegd.”

Bij Alfa kunnen alle medewerkers aandeelhouder worden en dit zorgt voor een ondernemende cultuur, stelt Frits de Fluiter, het commercieel gezicht in de regio. “We passen bij ondernemers die volop in hun eigen bedrijf meewerken.” Dit wordt bevestigd door Jan en Johan: “Het familiegevoel van Alfa past bij ons familiebedrijf.”

Alfa accountants en adviseurs

Goede Reede 1 Harderwijk

088-2531414

fdefluiter@alfa.nl

 

Jan van Straaten: In tien jaar zijn we erg gegroeid, met hulp van Alfa

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen