Bouwen aan beroepsonderwijs

Harderwijk april 2024

Talentonwikkeling en beroepsonderwijs zijn belangrijke uitgangspunten in de visie van Landstede MBO op leren en ontwikkelen van 12 tot 80 jaar. Samen met studenten, docenten, bedrijven en instellingen wordt deze visie vertaald in een nieuw gebouw.

HARDERWIJK – De sloopfase is in januari gestart, maar al het onderwijs gaat ‘gewoon’ door. “Sommige teams zitten nog op Westeinde 33, andere teams zijn op mooie tijdelijke huisvestigingslocaties van onszelf ondergebracht: op Westeinde 31, op Kranenburg en op De Sypel. De achterste vleugels aan de stationskant worden deels gesloopt, hier komt het Morgen College (het vmbo). De beroemde ‘trommel’ is afgebroken; deze ronding wordt een glazen kubus als centrale entree. We slopen natuurlijk om nieuw te bouwen en dit is het grootste bouwproject. De bestaande vleugels uit 1996 en 1997 die nu nog overeind zijn worden gerevitaliseerd, inclusief klimaatbeheersing. Alles blijft op de plek waar we nu zitten; we bouwen op het bestaande aantal meters”, vertelt Landstede MBO directeur Miluska Broekhuis, verantwoordelijk voor huisvestiging.

De nieuwbouw gebeurt in fases. Fase 1 duurt tot de zomer van 2025, naar verwachting is dan het Morgen College klaar, en ook de twee vleugels en de hoofdentree zijn dan af. In fase 2 wordt de oude techniekvleugel gesloopt om plaats te maken voor volledige nieuwbouw. De planning is dat de totale verbouwing eind 2026 is afgerond. “We zijn al ruim drie jaar in voorbereiding en beogen voor de zomer te gaan bouwen. We gaan met vmbo, mbo en De Techniek Academie, Groei en het StartCollege in één gebouw, met een eigen schoolomgeving voor het vmbo, dat wel profiteert van de faciliteiten en kennis van het mbo. Zo ontstaat een doorlopende leerlijn vanaf 12 jaar. Deze onderwijsroute van vmbo, mbo en werkveld is een uniek concept in Nederland. We borgen de verbinding met de praktijk en de persoonlijke aandacht voor de student en houden zicht op zijn of haar ontwikkeling.”

Praktijkgericht leren

Landstede MBO bedient steeds meer voortgezet onderwijs scholen in de regio met praktijkgericht leren. Naast het reguliere mbo-onderwijs is Landstede de partner voor opleidingsvraagstukken van bedrijven en instellingen in de regio. Er zijn co-creaties met sectoren zorg, techniek en veiligheid. Zo is er intensieve samenwerking met De Techniek Academie, een vereniging met 150 aangesloten bedrijven. “Door als onderwijspartner de krachten te bundelen met het werkveld kunnen we techniekonderwijs op hoog niveau aanbieden op een centrale plek, waar je kunt leren, ontwikkelen en ontdekken”, aldus Landstede MBO-directeur Jens de Craen.

Een vergelijkbare samenwerking is de Care Academy, met partners in de zorg. Broekhuis: “Hierbij zijn we vooral sterk in de complete om- en bijscholingsmarkt voor volwassenen voor diploma’s en certificaten. Deze arbeidsmarktregio wordt kenmerkt door mkb-beroepen en deze twee sectoren zijn reden voor Landstede MBO om fors te investeren. We bouwen aan hier het beroepsonderwijs van Harderwijk en de regio.”

Landstede MBO

Westeinde 33 Harderwijk

www.landstedembo.nl

www.nieuwbouwonderwijsharderwijk.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen