BREEAM Dé basis voor verduurzamen vastgoed

HARDERWIJK december 2021

BREEAM Dé basis voor verduurzamen vastgoed

HARDERWIJK – Het Klimaatakkoord, zonnepanelen op je dak, maatschappelijk verantwoord ondernemen, ventilatie, circulariteit, afval, CO2-reductie, duurzaam vastgoed … we kunnen niet om verduurzaming heen. Iedereen doet wat, maar wil je echt stappen maken richting een duurzame en gezonde toekomst van je bedrijf, medewerkers en gebouwde omgeving? Dan biedt de BREEAM-methodiek een stevige en brede basis. Koen de Wijs is duurzaamheidsadviseur binnen het BREEAM-team van W4Y adviseurs in Harderwijk. Wat is BREEAM precies en hoe helpt het ondernemers, vastgoedbezitters en -beheerders duurzame keuzes te maken?

Wat is BREEAM?

“Wereldwijd en in Nederland is BREEAM hét toonaangevende duurzaamheidslabel voor vastgoed, met als doel vastgoedeigenaren houvast te geven. Ook in onze regio is al menig duurzaam pand BREEAM-gecertificeerd. Bij BREEAM kijk je naar negen duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Iedere categorie draagt bij aan de totaalscore die aangeeft hoe duurzaam het pand is gebouwd, gerenoveerd, wordt gebruikt en beheerd.”, vertelt Koen.

Waarom BREEAM

Jan Roersen (partner W4Y en duurzaamheidsexpert van het eerste uur) “BREEAM is interessant voor iedereen met eigen vastgoed. Dat kan je eigen pand zijn of een compleet portfolio. Nieuwbouw, renovatie of bestaande bouw. Duurzaam en circulair vastgoed is de moeite waard. Het is kostenbesparend, gezond en toekomstbestendig. Met BREEAM werk je zichtbaar en meetbaar aan het behalen van je duurzaamheidsambities. Je hebt wel tot 20% meer rendement op je vastgoed en komt in aanmerking voor subsidies. Het bevordert het de gezondheid voor gebouwgebruikers en de productiviteit van je medewerkers.”

Je pand certificeren

“In 2018 hebben we ons huurpand ingeruild voor een eigen pand. Als specialist in duurzaam vastgoed en ontwerp van gebouwgebonden installaties hebben we onze expertise natuurlijk ingezet om ons nieuwe pand, gebouwd in 1992, te renoveren en verduurzamen. Geheel volgens de BREEAM-methode. Het resultaat is een duurzaam, geheel up-to-date kantoorpand, BREEAM In-Use Excellent gecertificeerd.”

Energielabel C en meer

Met een BREEAM-NL certificering weet je hoe duurzaam je vastgoed is en waar verbeteringen mogelijk zijn. De certificering kan ook worden gebruikt om het duurzaamheidsniveau kenbaar te maken aan beleggers (GRESB-rating). Een duurzaam gebouw heeft een langere levensduur, dus een hogere waarde. Maar ook het per 2023 verplichte minimale Energielabel C voor bedrijfspanden valt binnen BREEAM.

Aan de slag

W4Y adviseurs was al betrokken bij meer dan 600 BREEAM-certificeringen en is dit jaar internationaal bekroond met drie BREEAM Awards. “Naast duurzaamheid hebben we expertise in huis op het gebied van ontwerp, uitvoering, commissioning en beheer. We kunnen dus direct aan de slag. Neem gerust contact op voor vragen en advies.”

 

W4Y adviseurs

085 10 43 348

info@w4y.nl

www.w4y.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen