De papieren kringloop is duurzaam

Harderwijk februari 2024

Wees duurzaam, ook met papier. Dat is de boodschap van Arnold van Zalk en Jacques Brouwer van Reukema Papier, naast het financiële voordeel. “Wie papier in een afvalcontainer gooit, moet daarvoor betalen, maar door het gratis naar ons te brengen, kun je geld besparen.”

HARDERWIJK – De brengservice van Reukema Papier – dagelijks van maandag t/m vrijdag van 7.30-16.30 uur – is voor iedereen interessant. “Wij ontvangen papier van de gemeente, dat dagelijks wordt gestort, en ook door particulieren en bedrijven wordt papier en karton gebracht. Scholen en verenigingen komen hier ook hun oud papier inleveren met containers”, vertelt Jacques Brouwer (63) uit Velsen, commercieel eindverantwoordelijk voor Reukema Papier. Hij werkt al sinds 1986 voor de firma, die een rijke historie heeft van meer dan 100 jaar. “Door de jarenlange ervaring is Reukema een snelle en service gerichte onderneming waarbij wij onze relaties ontzorgen.”

Reukema is voor velen een begrip in de regio, het bedrijf is altijd in Harderwijk gevestigd, sinds januari 2015 aan de Lorentzkade 6. Betovergrootvader Reukema begon in 1916 met konijnenhuiden, wat overging naar lompen en de inzameling en verwerking van oud papier. Dit recycleproces van oude naar nieuwe krant is doorgegroeid tot het huidige papierbedrijf. “We doen het al jaren goed, al is de handel nu wel totaal anders dan voorheen. Vroeger waren we een verwerkingsbedrijf met 22 man personeel, nu zijn we een inzamelbedrijf en een echte handelsonderneming”, vertelt backoffice manager Arnold van Zalk (44) uit Nunspeet, met Brouwer het gezicht sinds 2014.

Het ingeleverde oud papier wordt geladen in containers en naar de papierfabrieken in Franeker en Nijmegen gereden. Vervolgens wordt hiervan nieuw krantenpapier, eierdozen en pizzadozen gemaakt.

In het kader van klimaatopwarming en verduurzaming willen Brouwer en Van Zalk mensen bewust maken van hergebruik van materiaal. “Je kunt papier een tweede leven geven, maar elke papiervezel gaat zelfs zeven keer een recycle cyclus in voor het tot stof is opgelost. Papier is dan ook niet slecht voor het milieu. In de bosbouw groeien bomen zeven jaar voor ze worden gekapt en deze vicieuze cirkel van planten en kappen is volledig duurzaam. Er worden geen oerbossen voor gekapt.”

Reukema Papier is onderdeel van Reukema Paper Group. Ook is er de dochteronderneming Borders Recycling Ltd. in Hexham, Engeland. Dit is een trading office die handelt in papier. Dit kopen en verkopen gebeurt ook in Harderwijk. Brouwer zegt over de internationale papierhandel: “We handelen met de industrie in met name Nederland, Engeland, Zweden, Duitsland en India. Ik koop bij deze bedrijven complete vrachtwagenladingen met oud en nieuw papier in en dit verkoop ik in mijn netwerk. Mijn productkennis bepaalt of ik kan kopen. Ik weet wat het product waard is en kan zo de verkopende partij helpen. Het gaat naar een handelaar, fabriek of verwerkingsbedrijf dat er een eindproduct van maakt, zoals vellen of rollen kopieerpapier.”

 

Reukema Papier Harderwijk

Lorentzkade 6 Harderwijk

0341-412667

www.reukemapapier.com

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen