Doe de energiesubsidiecheck

Harderwijk februari 2023

U herkent de krantenkoppen van de afgelopen maanden over de  hoge energieprijzen vast wel. Elke ondernemer ondervindt hier hinder van. Of dat nu direct is in de vorm van hoge energiekosten of indirect in de vorm van prijsstijgingen. Maar voor u als mkb-ondernemer zijn er ook tegemoetkomingen beschikbaar.

De afgelopen weken zijn de energieprijzen gelukkig weer dalende, al waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank voor al te veel optimisme. De prijzen zijn na een snelle daling nog steeds hoog en het is absoluut niet zeker dat de prijzen nog verder gaan dalen. Een nieuwe stijging behoort net zo goed tot de mogelijkheden.

Investeringssubsidie

Voor u als ondernemer kan dit een goede reden zijn om te investeren in duurzame energie of energiebesparing. Dat maakt u minder afhankelijk van de energiemarkt en tegelijkertijd maakt u ook nog impact als duurzame ondernemer.

De overheid stimuleert dit graag en voor dergelijke investeringen zijn er dan ook verschillende subsidieregelingen beschikbaar. De bekendste subsidies van dit moment zijn de ISDE, MIA en EIA. Middels de ISDE ontvangt u een directe subsidie. Wanneer u bijvoorbeeld een warmtepomp aan wilt schaffen kan deze subsidie oplopen tot meer dan € 10.000. De milieu- en energie-investeringsaftrek zijn daarentegen vormgegeven als een korting op uw winstbelasting. In de meest gunstige situatie kan dit een netto voordeel opleveren van 24% van het investeringsbedrag. Let echter wel op de spelregels. Om aanspraak te kunnen maken op de ISDE-subsidie moet u zich aanmelden vóór de aankoop. Bij de MIA en EIA moet u zich uiterlijk binnen 3 maanden ná de aankoop aanmelden.

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Recentelijk heeft de overheid ook een tegemoetkomingsregeling gelanceerd voor energie-intensieve bedrijven, de TEK-regeling. Heeft uw onderneming energielasten die minimaal 7% bedragen van uw omzet? Dan komt u hiervoor in aanmerking. Verdiept u zich vast eens in de voorwaarden. De tegemoetkoming kan namelijk nog niet aangevraagd worden. Het loket gaat naar verwachting open in het 1e kwartaal van 2023, met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022. De maximumvergoeding van de TEK bedraagt € 160.000.

Heeft ú al de energiesubsidiecheck gedaan? Het kan u een mooi financieel voordeel opleveren.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen