Door een inclusieve arbeidsmarkt maken we de samenleving rijker

Nunspeet/Ermelo | oktober 2022

Op 20 september organiseerde Inclusief Groep een symposium over de krapte op de arbeidsmarkt. Een dag later maakte UWV bekend dat alle sectoren van de economie daar nu door geraakt worden.

 

Belangrijk dus dat we samen kijken hoe we op een andere manier aan personeel kunnen komen. Want er zijn wel mensen die langs de kant staan en willen werken. Hoe kunnen we deze mensen zó ondersteunen en verleiden dat ze wel mee gaan doen?

 

Natuurlijk zijn er randvoorwaarden die het Rijk, UWV of gemeenten moeten invullen. Maar ook als werkgever en ondernemer kunt u wat doen. Bijvoorbeeld:

  • Netwerken en collega bedrijven, ook uit andere sectoren, benutten om met elkaar pieken en dalen op te vangen.
  • Ervoor kiezen om een deel van je rendement en tijd te investeren in het opleiden en begeleiden van nieuwe collega’s. Voor collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt, kan jobcoach worden ingezet.
  • Je werkpakket anders indelen en organiseren, zodat er taken overblijven die ook door anderen gedaan kunnen worden of die je makkelijker kunt uitbesteden.
  • Inzetten op innovatie. Met soms beperkte aanpassingen en investeringen kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer dan je denkt.

 

Het was een inspirerende avond. Simpele oplossingen zijn er niet. Ook begrijpt men dat mensen, die wat meer afstand hebben tot de arbeidsmarkt, extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Dat is ook het eerlijke verhaal. En ja, dat kost soms echt wat extra’s.

 

Maar als we echt kijken naar de talenten van mensen dan is een deel van het personeelstekort op te lossen. Dat was de conclusie van deze avond.

Hiermee creëren we ook een inclusieve arbeidsmarkt en dat maakt de samenleving rijker!

 

Wilt u advies over de extra financiële ondersteuning en begeleiding? Dan kan u contact met ons opnemen. Via de telefoon 0341 – 274 111 of mail: info@inclusiefgroep.nl.

Meer informatie is ook te vinden op www.inclusiefgroep.nl/ik-zoek-personeel/ of scan de QR code op deze pagina.

 

Risco Balkenende

Algemeen directeur

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen