Eplucon winnaar Veluwse Innovatieprijs 2022

REGIO juni 2022

Het Nunspeetse Eplucon is winnaar geworden van de zesde Veluwse Innovatieprijs, editie 2022. Koos Folmer en Herwin van Veldhuizen kregen zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs uitgereikt op het podium van Fruittuin Verbeek in Oldebroek.

 

[REGIO] Het was de eerste keer sinds 2020 dat de uitreiking weer live plaatsvond. De ruim 135 aanwezigen genoten van het zonnige weer, de barbecue die goed geregeld was door Fruittuin Verbeek en een plant-based panna cotta met een topping van passievrucht bij ontvangst. Deze heerlijke vegan innovatie was van NL Food Specials uit Putten, één van de zes genomineerde bedrijven. De andere kandidaten waren Bos BTC uit Putten met een telefonie doorschakelsysteem voor dierenartsenpraktijken, Kolmer Elektromotoren uit Putten met een speciale topcoating om de levensduur van elektromotoren te verlengen, Ten Hove Advice & Support uit Heerde met een veiligheidshekwerk voor onderhoud aan het spoor en het Elburgse Duratherm dat een elektrisch aangedreven boorwagen heeft ontwikkeld.

 

Slim regelsysteem

Zowel voor de vakjury als het publiek stak Eplucon uit Nunspeet er met hun innovatie bovenuit. Zij ontwikkelden het duurzame concept de 10 ampère woning. Het energiemanagementsysteem heeft een slimme thermostaat die rekening houdt met energieverbruik, het weer en de energieprijzen. Het idee ontstond bij Koos Folmer al vier jaar geleden. Vanwege de verwachte capaciteitsproblemen in het energienet bouwde hij een vrijstaande woning met drie accu’s en een lage aansluiting van slechts 10 ampère. De energie wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt binnen de erfgrens. ,,De grootste slag is de teruggang van koperen kabels en transformatoren. Het energieverbruik is door de slimme verdeling in het huis zo vlak en goedkoop mogelijk. Mijn maandafrekening is 17 euro en dan heb ik er ook nog een elektrische auto bij.” Het verbruik is via de websites www.eplucon.nl en www.e-plushome.nl voor iedereen inzichtelijk. Het systeem kan worden aangesloten op een warmtepomp, vloerverwarming of zonnepanelen en is een oplossing voor de stijgende energieprijzen en de problemen bij de energietransitie. Folmer wil het dan ook toegankelijk maken voor de ‘gewone man’. ,,Mijn doel is de energierekening verlagen. We zijn daarom ook blij met de publieksprijs, want we doen dit voor het publiek. Grote namen willen heel graag met ons samenwerken, maar we weten nog niet waar we staan en hoe we het gaan uitrollen. Mijn droom is beter omgaan met energie zodat we minder zonnepanelen en windmolens nodig hebben.”

De jury is volledig overtuigd van de potentie en de motivatie van Eplucon om het tot een succes te maken. De innovatie voldeed ruimschoots aan de vier criteria: het innovatieve karakter, de economische haalbaarheid, samenwerking met andere partijen en de mate van duurzaamheid. Juryvoorzitter Ronald Cleijsen: ,,Dit bedrijf wil bijdragen in het oplossen van grote en kleine energieproblemen en geeft daarbij ook openheid van zaken. Een terechte winnaar.’’ De prijs werd uitgereikt door Rolf Lebbink, directeur van Textline en in 2020 de laatste VIP-winnaar met een verkeersbord gemaakt van rijstvlies.

Het winnen van de Veluwse Innovatieprijs leidt tot meer naamsbekendheid, nieuwe samenwerkingen en er gaan deuren open. Dat gaven oud-kandidaten René Bout van Goedwerklicht (genomineerde in 2018) en Roeland van Delden van Leadax (VIP-winnaar 2019) de nieuwe winnaar mee.

 

Innovatiehuis Noord-Veluwe

info@innovatiehuisnoordveluwe.nl

www.innovatiehuisnoordveluwe.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen