Goede verlichting maakt een tuin echt af

Harderwijk februari 2023

Suslight in Harderwijk is een bedrijf dat gespecialiseerd is in buitenledverlichting. Sinds 2021 is Harry Bos algemeen directeur van het bedrijf. “We maken elke tuin groener met onze verlichting”, vertelt hij.

HARDERWIJK – Wie een tuin aan laat leggen, komt vaak uit bij een hovenier. Deze maakt een mooi plan en voert het perfect uit. Je tuin is af zou je zeggen, maar als het donker is, zie je er niets meer van. “Een mooie tuin, verdient ook mooie verlichting”, zegt Harry Bos van Suslight. “Als je een tuin op de juiste wijze uitlicht, krijgt het zoveel meerwaarde. Bij Suslight willen we de hoveniers daarbij helpen door juiste, milieuvriendelijke buitenledverlichting te bieden.”

Suslight is gevestigd aan de Zeppelinstraat in Harderwijk. Het bedrijf bestaat sinds 2014 en sinds 2021 staat Harry Bos aan het roer. Het bedrijf levert buitenledverlichting aan bijvoorbeeld hoveniers. “Rene Assies en Maurijn de Wit hebben dit product ontwikkeld”, vertelt Harry. “Het zijn ledlampen op basis van 24 volt. Dit betekent dat ze zuinig in gebruik zijn: met het stroomverbruik van 1 ouderwetse gloeilamp kunnen wij een hele tuin verlichten. Daarnaast kun je tot een lengte van maar liefst 300 meter lampen plaatsen zonder dat deze gaan knipperen én elke lamp brandt even fel.

We werken met eenvoudige, modulaire aansluitingen. Mocht er iets stuk gaan, dan hoef je niet een heel systeem uit de grond te halen, maar een klein stukje. Bovendien kun je gemakkelijk lampen verplaatsen of vervangen door andere modellen. Het is een kwestie van stekkers losdraaien, unit vervangen en stekkers weer vastdraaien. Dat scheelt hoveniers een hoop werk.” Overigens is van bijna elke 24 volt lamp ook een 230 volt uitvoering verkrijgbaar.

Hoveniers kunnen bij Suslight een zogenaamde lichtbelevingskoffer aanschaffen die ze bij klanten kunnen gebruiken om te laten zien wat licht doet en wat Suslight kan betekenen. “Dit zijn koffers waarin onze meest gangbare verlichting zit”, legt Harry uit. “In de koffer zitten een transformator, lampen en kabels. Ze kunnen zo live laten zien wat licht doet. Het is een kwestie van een stekker in de koffer en het licht werkt. We hebben best geavanceerde ontwerpprogramma’s, maar dat haalt het natuurlijk niet bij hoe het in het echt eruit ziet.”

Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “We willen een zo klein mogelijke voetdruk achterlaten op de planeet”, legt Harry uit. “Dat betekent dat we heel erg inzetten op de innovatie, duurzaamheid en recycling van onze producten.

Zo heeft Suslight verlichting bijna geen blauw in het licht(2700K) en dat is goed voor mens en dier, heeft het 75000 branduren en geven wij 5 jaar garantie op onze verlichting.

Hoveniers halen bijvoorbeeld oude verlichting uit de grond en leveren dat bij ons in. Wij kijken wat we kunnen hergebruiken. Wat niet hergebruikt kan worden, wordt gesorteerd en afgevoerd. En zo is de productie van onze lampen heel milieuvriendelijk. Het aluminium dat we gebruiken, wordt onder hoge druk in mallen gespoten, daardoor is er geen chemische toevoeging nodig en kunnen we het eventueel hergebruiken.

Suslight is B-Corp gecertificeerd. Dit is een internationale certificering voor bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu. “Wat de B Corp-certificering uniek maakt, is het holistische karakter”, aldus Harry. “B Corp kijkt naar alle aspecten van je bedrijf. Van de impact in je productieketen tot de voordelen die je medewerkers biedt.”

We hebben zelfs al tweemaal de `B-corp Best For The World Environment Award` gewonnen!

Daarnaast doet het bedrijf mee met ‘1% for the planet’. “Hoewel we heel erg ons best doen, laat je altijd een voetdruk achter”, legt Harry uit.  “Dat kan niet anders, want je hebt te maken met productie, transport, distributie en ga zo maar door. Ondanks dat we altijd voor milieuvriendelijke oplossingen kiezen laat je toch een impact achter. Zolang we niet helemaal energie neutraal werken lossen we onze schuld in door 1% van onze winst af te staan aan de beweging 1% for the planet. Dat wordt dan gebruikt om een gezondere planeet te creëren.”

 

Suslight is inmiddels actief in diverse Europese landen. “Dat buitenlandse netwerk groeit nog steeds, maar we vergeten onze lokale klanten niet hoor”, lacht Harry.

 

Suslight

Zeppelinstraat 148, Harderwijk

085-5003 555

www.suslight.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen