Groei door training mee met de techniek

Harderwijk juni 2023

Total Packaging is producent van luxe geschenkverpakkingen. Het in Harderwijk gevestigde bedrijf bedenkt voor haar klanten totaaloplossingen, die worden uitgedacht van concept tot een verpakking als eindproduct. Technische medewerkers ontwikkelen zich bij Landstede Groei Opleidingen.

HARDERWIJK – Total Packaging heeft mooie groeiambities voor de komende jaren en gaat volgend jaar uitbreiden met een nieuw pand in Harderwijk, waardoor zij haar productieactiviteiten op twee locaties gaat verrichten. “We investeren in een modern machinepark en willen onze medewerkers ontwikkelen. In deze arbeidsmarkt zijn de onderhoudsmonteurs bijna niet te vinden en dat vraagt om een andere denkwijze”, vertelt HR manager Marjon Schonewille. “Dit vraagt ook om op een andere wijze naar sollicitanten te kijken en technisch talent te kunnen zien. Zo hebben we een aantal nieuwe medewerkers aangenomen die technisch verder worden opgeleid tot Onderhoudsmonteur. Onze huidige medewerkers worden ook volledig door Landstede Groei getraind, zodat ze dezelfde opleiding volgen, maar de ontwikkelaccenten kunnen op andere gebieden liggen. Wij vinden het belangrijk om technisch goed opgeleide medewerkers te hebben, die goed op de hoogte zijn van techniek, technologie en robotica, en daardoor ook goed met toekomstige technische ontwikkelingen kunnen meegroeien.”

September vorig jaar is het eerste contact ontstaan tussen Annemieke Woltjes van Landstede Groei Opleidingen, Marjon en Dirk Bilardie, manager techniek van Total Packaging. Sinds januari 2023 worden de vier medewerkers van de technische dienst van Total Packaging getraind door Gert-Jan Evertse, docent/trainer bij Landstede Groei Opleidingen sector Techniek.

Robotisering

Gert-Jan is begonnen met industriële robotica, een verplicht keuzedeel binnen de mechatronica. “Dit is een essentieel onderdeel geworden binnen de opleiding en dat hebben we nu al een jaar of zes in huis voor het mbo. We mogen bedrijven in de regio daarin trainen. Bij veel bedrijven doet een machine of robot een ‘kunstje’ in een productielijn. Veelal ontbreekt bij medewerkers de kennis van het beheer en dan staat bij een andere productgroep de machine stil. Als je die kennis wel in huis hebt, kun je sneller schakelen en ben je flexibeler in je productie. Wij zorgen met Landstede Groei dat de kennis en ervaring op niveau is, zodat medewerkers van Total Packaging genoeg handvatten hebben om uit de voeten te kunnen. Aan de hand van practicumopstellingen in het technieklokaal van ROC Landstede leer ik ze veel bij.”

Automatisering

Ook geeft hij trainingen in automatisering en onder deze tak valt besturingstechniek; alles wat beweegt en wordt aangestuurd. Denk hierbij aan pneumatiek (werken met perslucht), het aansluiten van machines, technische tekening lezen en hydrauliek (werken met vloeistof onder hoge druk). Hier is een eerste aanzet gemaakt. “Bij een aantal medewerkers was een deel van deze kennis al aanwezig en die kunnen ze nu beter interpreteren. Ze kunnen beter machines onderhouden en als er een nieuwe machine wordt bedacht, is het nu mogelijk om er een tekening van te maken. Medewerkers vinden het fijn om scholing te krijgen en te leren, dat enthousiasme krijg ik terug. De theorie en de praktijk liggen dicht bij elkaar.”

Besturingstechniek is maatwerk, specifiek voor Total Packaging. Gert-Jan doet voorafgaand aan de training een nulmeting om het niveau van de technische kennis en kunde van een medewerker te bepalen. Hier wordt een rapportage van opgesteld. “Het is maatwerk om te weten waar je begint met de training en waar iemand kan aansluiten.”

Over de samenwerking zegt Marjon: „Bij onze TD is de onderlinge communicatie verbeterd en ook de communicatie richting samenwerkende partners. Onze opleidingspartner begrijpt onze vraagstukken goed, kan deze goed toepassen en denkt graag mee.”

Binnen Total Packaging oriënteert men zich nu hoe de aanwezige technische kennis en kunde beschreven kan worden in instructies en gebruiksaanwijzingen om deze voor de toekomst te borgen. Marjon: “Door technische kennis in hoofden van mensen vast te leggen op papier en deze om te zetten in trainingen, worden we als organisatie minder kwetsbaar. Het maakt het ook mogelijk toekomstige medewerkers sneller in te werken in de techniek en bestaande medewerkers door te laten groeien. Een win-win voor iedereen.”

Meer weten over werken bij Total Packaging? Neem contact op met recruitment: Eefje Vrenegoor, 06-86889450

Meer informatie over Landstede Groei Opleidingen, sector Techniek, contact Annemieke Woltjes, 06-53258599.

 

Landstede Groei Opleidingen

groeiopleidingen.nl

Total Packaging

www.totalpackaging.nl

Met voldoende parkeerplekken en direct gelegen aan de afslag van de A28 is de locatie goed bereikbaar. Het is dichtbij Harderwijk gelegen, zodat bezoekers op de fiets terug naar huis kunnen. ,,Kortom: je zit bij Telstar wel erg goed voor feesten en partijen. Kom eens langs om te zien hoe mooi deze locatie is. Zien is geloven!”’

Palmbosweg 32-36 Ermelo 0341-701062 www.telstarsurfclub.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen