Heerenkamer voetbaltoernooi voor vluchtelingenjeugd is dag van verbinding

Harderwijk juni 2023

Een dag lekker voetballen bij VVOG in Harderwijk. Het Heerenkamer voetbaltoernooi voor vluchtelingenjeugd op zondag 25 juni is een ontspannen dag sporten met na afloop voor iedereen een medaille. Het toernooi is tot in detail geregeld, met een lunchpakket, limonade, ijsjes, vers fruit en er wordt een patatje gebakken in de frietkar. De kinderen worden ’s ochtends opgehaald met de bus en half 3 ’s middags weer teruggebracht naar het azc.

Op het tv-scherm in de kantine worden de uitslagen en de standen weergegeven. De tien teams hebben namen van grote clubs, zoals Liverpool, Napoli, FC Barcelona en Manchester City. Op de veldjes word 7 tegen 7 gespeeld, wedstrijdjes duren een kwartier in de brandende zon. De Nederlandse jeugd en de kinderen en jongeren van het azc worden jong en wat ouder gemixt door elkaar. Het gemêleerde gezelschap verstaat elkaar op het veld uitstekend. Ondanks de warmte wordt er enthousiast en met energie samengespeeld en hebben ze veel lol met elkaar. En dat is precies wat organisatoren Jan Erik Issing en Johan Leene van de Heerenkamer vooraf hadden beoogd.

,,Het is een supermooie dag waarbij alle leden van de Heerenkamer met hun partners en kinderen (35 in totaal) hier zijn om te helpen. Ze zijn al vroeg begonnen met broodjes smeren en lunchpakketten maken. Anderen helpen als scheidsrechter of zijn coach.  Leuk om te zien is dat er gelijk een klik is tussen alle kinderen en er gespeeld wordt in een sportieve sfeer.”

Na een gezamenlijke warming-up met muziek begonnen om 11 uur de wedstrijden. Team Juventus weet zich te plaatsen voor de halve finale. Eén van de jongens is 17 en komt uit Guinee. ,,Dit is een mooie dag. We voetballen goed en hebben al twee keer gewonnen. Ik vind het leuk dat jongens en meisjes gemixt spelen”, zegt hij in het Nederlands.

De 9-jarige Mathieu speelt bij Napoli. Spelen met kinderen uit het azc is nieuw voor hem.  „Ik vind ze wel aardig, ze zeggen ‘goed zo’, en het is leuk om met ze te voetballen. We kunnen wel een beetje samenspelen, ze kunnen ook wel Nederlands.”

Eric van Roekel is coach van team FC Barcelona, hij heeft negen kinderen onder zijn hoede, waarvan drie uit Harderwijk. „De anderen komen uit Syrië, Turkije, Marokko en Bosnië. Een aantal spreekt Engels of Duits. Een van de spelers tolkt voor mij. Kinderen verstaan elkaar voor 70%, maar samen voetballen vinden ze superleuk. Ze spelen als team en dat vind ik enorm verrassend.”

Bart Latour van het azc heeft 44 kinderen en jongeren van 8-18 jaar enthousiast gemaakt om mee te doen. Hij is langs de deuren gegaan om te vragen wie interesse had. „Op het azc zijn ze vrij voetbalgek en veel aan het voetballen. Kinderen die meedoen komen o.a. uit Syrië, Eritrea, Guinee, Oeganda, Venezuela, Colombia, China, Irak en Afghanistan. Ze mixen met de Nederlandse kinderen en we zien verbinding ontstaan. Het is goed voor ze dat ze gedwongen worden om te proberen om Nederlands te praten .Samen hebben ze veel plezier.”

De shirts en de voetbalschoenen zijn allemaal gesponsord en mogen de kinderen na afloop houden. Ter afsluiting is er op het hoofdveld een groot waterfeest als de sproeiers aan gaan.

Johan en Jan Erik kijken terug op een mooie gezamenlijke dag die enorme verbinding gaf. „Iedereen geeft elkaar de ruimte. Onze eigen kinderen hebben gezien dat als je samenwerkt, je andere kinderen die het hard nodig hebben een waanzinnig mooie dag kunt bezorgen. De dag was niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van alle sponsoren en een mooie subsidie van de gemeente, een super enthousiaste Heerenkamer en natuurlijk ook de inzet van het azc.”

 

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen