Lange lengtes in de fabriek, korte lijnen op kantoor

Nijkerk september 2022

Van een trekkoordje voor een lamp tot 14 centimeter dikke stootrand voor een groot motorjacht. Touwfabriek Langman maakt touw in alle soorten en maten en vrijwel alles gaat machinaal.

 

NIJKERK – Touwfabriek Langman is het oudste bedrijf in de regio en één van de oudste bedrijven in Nederland. Sinds 1730 wordt er touw gemaakt onder de naam Langman in Steenwijk en vanaf 1893 ook onder de naam Langman in Nijkerk. Huidige eigenaar Jan Langman (46) is van de negende generatie. Sinds 2000 is Touwfabriek Langman gevestigd aan de Beurtschipper 26 op industrieterrein Watergoor.

Wat begon met boerentouwwerk voor o.a. koeien op de Veluwe is uitgegroeid tot een breed scala aan toepassingen. ,,We maken touw voor luxe schepen, de watersport: o.a. kabelaring en tuigage (voor masten en zeilen). Voor de L’ Hermione, een Frans fregat van 60 meter gebouwd in 2016, hebben wij al het touw geleverd, daar ging 30.000 kilo touw op. Andere tallships waarvoor wij het touw leveren zijn de Stad Amsterdam van 75 meter en de Batavia van 57 meter. We maken het touw om luxe jachten in St. Tropez vast te leggen. Dan gaat het om uitstraling en dikte.”

Met een touwbaan van 95 meter worden kabelaringen gemaakt – decoratieranden om sloepen, vletten en schepen heen. ,,De ‘trein’ is in 1938 gekocht door mijn opa en steeds gemoderniseerd. Een streng bestaat uit 60 a 70 draden en vier strengen vormen de kabelaring, met een staaldraad als kern. Op de bovenverdieping wordt alles op maat gemaakt.’’

In de productiehal staan zo’n 150 machines. Deze twijnen de grondstoffen die als garen binnenkomen tot een dikker garen en daarvan wordt touw gevlochten of geslagen in verschillende diktes. Het resultaat is een rond touw of lijn. Touwlengtes uit de machines kunnen afhankelijk van de dikte tot wel 3500 meter bedragen, deze worden netjes op haspels gespoeld. In de fabriek worden ook hondenlijnen, tentlijnen voor stretchtenten, felgekleurd touw voor helikoptertransport in Zwitserland en felle polyester touwen voor decoratie in Amerika gemaakt. Maar ook touw om zweefvliegtuigen mee omhoog te lieren en touw voor een kwekerij in Duitsland om de plantjes water te geven.

90 procent van het touw dat de fabriek maakt is van kunststof. ,,Dit zijn hoogwaardige vezels die licht in gewicht zijn, geen water opnemen en door een anti-UV-laag wel 20 jaar meegaan. Natuurtouw van hennep en vlas is puur voor binnen ter decoratie, of voor klimtouw in gymnastiekzalen. Ook wordt van petflessen gerecycled touw gemaakt. Wij werken energieneutraal, op het dak liggen 650 zonnepanelen.”

 

Touwfabriek Langman is afhankelijk van de export. ,,We leveren aan groothandels, bedrijven die tuigage op maat maken, terwijl bouwers van grote schepen rechtstreeks bij ons komen. In Amerika, Dubai en Australië hebben we distributiepunten. De lengtes in de fabriek zijn lang, maar de lijnen op kantoor zijn kort. Als een klant belt, weten we gelijk wat we toe moeten passen.’’

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen