Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet altijd

HARDERWIJK februari 2022

HARDERWIJK – Eenieder met wat beleggingen en/of spaargeld kan het haast niet zijn ontgaan dat de Hoge Raad op 24 december een uitspraak heeft gedaan inzake BOX III belasting, waarvan mening belastingadviseurshart sneller gaat kloppen. De Hoge Raad heeft in deze zaak het standpunt ingenomen dat de huidige vermogensrendementsheffing inbreuk maakt op het eigendomsrecht welke wettelijk beschermd is in artikel 17 van het EVRM. Niet oké natuurlijk, maar wat betekent dit eigenlijk precies?

 

Bezittingen en schulden vallen in BOX III van de aangifte Inkomstenbelasting. De Belastingdienst berekent over je spaargeld en beleggingen, verminderd met je schulden en de vrijstelling, een fictief rendement. De Belastingdienst veronderstelt voor 2022 dat mensen met een vermogen tot € 50.651 (na vrijstelling) 67% sparen en 33% beleggen. Over je spaargeld rekent de Belastingdienst met een rendement van -0,01%, over je beleggingen een rendement van 5,53%. Voor het deel van je vermogen tussen de € 50.651 en € 962.351 is deze verdeling 21% spaargeld en 79% beleggingen. Voor alles hierboven rekent de Belastingdienst enkel nog in beleggingen. Dit fictieve rendement wordt tegen 31% belast.

 

Zo kan de situatie zich voordoen dat iemand met een belastbaar vermogen van € 100.000,- aan spaargeld bijna € 1.000 aan vermogensrendementsheffing betaalt over een fictief rendement van ruim € 3.000, terwijl je er bij de bank helemaal niets voor hebt gekregen. Overduidelijk niet fair, dat vond de Hoge Raad dus ook.

Voor eenieder die zich afvraagt waarom de Belastingdienst niet gewoon het werkelijke rendement in BOX III belast: de verouderde ICT-systemen van de Belastingdienst kunnen zo’n rigoureuze verandering niet aan. Dit gaat pas op zijn vroegst met ingang van 2025 lukken. Leuker kunnen we het niet maken zeggen we dan. Makkelijker kennelijk ook niet altijd.

 

Dan komen we direct bij het volgende probleem: de Hoge Raad heeft het huidige systeem (met terugwerkende kracht) afgekeurd, maar een nieuw systeem is er ook nog niet. En nu dan? Als de Belastingdienst dit niet voor 1 maart heeft opgelost kunnen zo’n 1,5 miljoen Nederlanders bezwaar maken tegen hun belastingaanslag 2021. Deze is immers in strijd met het eigendomsrecht en de aangiften van de afgelopen jaren (2017 – 2020) overigens ook. Lekker dan. Hoe dit nu opgelost gaat worden is dus, op het moment dat ik deze column schrijf, nog steeds onduidelijk. Marnix van Rij (Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft in zijn bio op de website van de rijksoverheid staan dat hij zich de komende periode gaat inzetten voor wetgeving die goed uitwerkt voor onze gezinnen, het mkb én spaarders. Daar zal ie een flinke kluif aan hebben schat ik zo in…

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen