MechDes viert 30-jarig jubileum: een verhaal van innovatie en groei

Harderwijk april 2024

MechDes Engineering viert haar 30-jarig bestaan, een mijlpaal in haar geschiedenis. Sinds 2012 gevestigd in Harderwijk, heeft MechDes zich ontwikkeld tot een vooraanstaand werktuigbouwkundig ingenieursbureau met een team van negentig toegewijde ingenieurs.

HARDERWIJK – Het eigenzinnige karakter van MechDes wordt treffend weergegeven door oprichter Henk van Ommeren. Terwijl de bedrijfsslogan “WE ENGINEER YOUR VISION” de nadruk legt op het luisteren naar de klant, gaat MechDes verder dan dat. Het bedrijf neemt de tijd om diep na te denken over de behoeften van de klant, vaak resulterend in oplossingen die de verwachtingen overtreffen. Deze unieke aanpak wordt niet alleen gewaardeerd door de klanten van MechDes, maar daarmee heeft het bedrijf ook een reputatie opgebouwd binnen de sector.

Gedurende drie decennia heeft MechDes zich gericht op het ontwerpen van machines voor diverse sectoren, waaronder automotive, algemene industrie en offshore. Het bedrijf staat bekend om haar vermogen om zowel op maat gemaakte ontwerpen te creëren als projecten vanaf de grond op te bouwen, altijd met een focus op kwaliteit en innovatie.

Voorbeelden van baanbrekende ontwerpen van MechDes zijn onder meer de klimmende kraan voor windmoleninstallaties, die efficiëntie en veiligheid in de sector verbetert. Een ander opmerkelijk project is de Tetrahedron kraan, die door slim ontwerp en gebruik van geavanceerde materialen een nieuwe standaard zet voor hijskranen.

Het verhaal van MechDes begon op 1 april 1994, toen Henk van Ommeren het bedrijf oprichtte met een heldere visie: innovatieve machineontwerpen met de klant centraal. Het team, bestaande uit meer dan negentig medewerkers, is de ruggengraat van het bedrijf en heeft MechDes doen uitgroeien tot een autoriteit op het gebied van machinebouw.

Jaap Hammer is direct na zijn schooltijd als tekenaar gaan werken bij MechDes en heeft zich opgewerkt tot Senior Lead Engineer. Hij werkt er nu 21 jaar. “Ik ben onder aan de ladder begonnen en heb het bedrijf en mezelf zien groeien. Toen ik hier kwam werken waren we met twaalf man en nu zijn we uitgegroeid tot een bedrijf van negentig mensen. Ik word overal op ingezet en het is iedere keer weer een uitdaging om iets goeds te verzinnen. Er heerst hier een fijn werkklimaat.” Op de vraag waarom hij al zo lang in dienst is bij MechDes geeft Hammer aan: “Mijn werkzaamheden zijn afwisselend en divers. Het ene moment buig ik me over hele grote machines, zoals baggerschepen, windmolens en kranen. De andere keer verdiep ik me in een laslijn voor auto-onderdelen, lopende banden, robots en grijpers.”

Niels Last is vijf jaar werkzaam bij MechDes als Senior Structural Engineer en vindt ook de diversiteit aan projecten erg interessant. “Ik heb bij verschillende andere bedrijven gewerkt, die voornamelijk actief waren in de windindustrie. Op een gegeven moment wilde ik me breder ontwikkelen en me meer bezighouden met het berekenen en beoordelen van verschillende constructies. Voor mij ligt het accent nog wel bij de zware machinebouw met grote imposante constructies. Ook roemt Last de ontspannen sfeer bij MechDes. “Voor de uitdagende projecten werken we samen met een groep mensen en iedereen is bereid om mee te denken. Zo groeien we samen en dat is winst. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn prima. Ik kan iedereen aanraden om hier te werken. De lat ligt niet laag en je moet wel aan een bepaalde standaard voldoen, maar er wordt op een eerlijke manier met werknemers omgegaan.”

Met ambitieuze plannen voor de komende vijf jaar, gericht op duurzaamheid en innovatie, blijft MechDes de grenzen verleggen en nieuwe uitdagingen omarmen, waardoor het een toekomst van voortdurende vernieuwing tegemoet gaat.

 

www.mechdes.nl

Fahrenheitstraat 47, 3846 CC Harderwijk

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen