Niet sexy, wel praktisch

HARDERWIJK maart 2022

De titel zegt het al, dit wordt geen ontroerend opiniestuk. Sinds vorige week kunnen we onze aangiften Inkomstenbelasting weer indienen en dat hoort er nou eenmaal bij. Niet nu het magazine wegleggen, gewoon even lezen, dan ben je meteen op de hoogte…

BOX I

In BOX I wordt het inkomen uit werk en woning belast. BOX I kent verschillende aftrekposten, zoals een aftrekpost voor de eigen woning en, indien van toepassing, ondernemersaftrekken. Waar deze vorig jaar nog afgetrokken konden worden tegen een maximaal tarief van 46% kan dit nu nog maar tegen 43%. Uiteraard is 2021 ook nog gewoon een coronajaar, dus zitten er wat corona-aandachtspunten in dit stuk (hoe kon het ook anders). Ondernemers die minimaal 1.225 uur per jaar in hun onderneming steken komen in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. In verband met de coronacrisis mag voor het berekenen van de gewerkte uren worden aangenomen dat eenieder in de periode van 1-1-2021 tot en met 30-6-2021 24 uur per week gewerkt heeft voor zijn of haar onderneming.

BOX II

In BOX II wordt inkomen uit een aanmerkelijk belang belast. Dit bestaat bijvoorbeeld uit een transactieresultaat op de verkoop van aandelen, of het uitkeren van dividend vanuit een B.V. waarin je minimaal 5% van de aandelen in je bezit hebt. Aandachtspuntje hier is het wetsvoorstel excessief lenen. Leningen bij de eigen B.V. (hypotheken eigen woning uitgesloten) worden in de toekomst belast in BOX II als fictief dividend. Het drempelbedrag hiervoor is verhoogd van 500K naar 700K. De huidige verwachting is dat deze regeling zal ingaan per 1-1-2023. Hou leningen bij de eigen B.V. dus in de gaten en los, indien je in 2021 een hoge schuldpositie aan je eigen B.V. in je aangifte tegenkomt, vast wat af.

BOX III

De Belastingdienst heeft nog steeds het zweet in de bilnaad staan, want een passende oplossing voor de huidige BOX III problematiek is er nog steeds niet. Vooralsnog wordt er nog steeds een fictief rendement belast tegen 31%. Bij een definitieve aanslag moet indien nodig echter compensatie worden geboden. Let dus goed op de aanslagen die je binnenkrijgt en controleer of er niet toch wordt geheven over BOX III. De Belastingdienst begeeft zich hier natuurlijk op nieuw terrein, dus controleer je aanslagen goed en betaal deze niet klakkeloos. Maak tijdig bezwaar als je constateert dat er toch een BOX III heffing wordt berekend.

400 woorden zijn voor een enthousiaste aspirant fiscalist natuurlijk bij lange na niet genoeg om een hele aangifte door te nemen. Behoefte aan wat extra toelichting, of hulp nodig bij je aangifte? Onze deur staat altijd voor je open! Ik geef mijn enthousiasme graag aan je door tijdens ons gratis spreekuur.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen