“Pappen en nat houden of oplossen !?”

PUTTEN | april 2021

Ik zag een man op straat zoeken bij het licht van een straatlantaarn. Ik vroeg “bent u iets kwijt ?” Hij zegt “Ja, ik zoek mijn sleutels”. Ik helpen met zoeken en vraag na een kwartier “Weet je zeker dat je ze hier bent kwijtgeraakt ?” Hij zei “Nee, dat was 100 meter verderop, maar die lantaarnpaal daar is stuk”.

PUTTEN – Dit is wat we vaak doen met stressklachten, we zoeken op allerlei plekken, wat soms wel tijdelijk helpt, maar het probleem lossen we niet op. Mensen weten meestal zelf wel dat de gedachte- en gedragspatronen anders moeten en gaan daarmee aan de slag (symptoombestrijding), maar de oorzaak ligt meestal in het stress respons systeem en dat ligt op een heel ander niveau namelijk in het brein en het lichaam (oplossing).

 

Door de stressreactie in het lijf, aangestuurd door het brein, worden de belemmerende patronen aangezet & NIET ANDERSOM !

Die belemmerende patronen heten in vakjargon ook FIGHT zoals “ja, maar”, FLIGHT, zoals uitstellen en FREEZE zoals blokkeren, opgeven en daar kan bijvoorbeeld een coach of psycholoog je prima bij helpen.

Voor het oplossen van de problemen, veroorzaakt door het stress respons systeem heb je een specialist nodig, bijvoorbeeld een Breinregisseur.

 

Want ja, als je olielampje in de auto gaat branden, sla je die toch ook niet stuk ??

Het klinkt aannemelijk dat je dan wél de oorzaak aanpakt, waarom dan niet bij jezelf of bij een medewerker ??

 

Natuurlijk is preventie nóg beter, maar als het dan toch zover is gekomen dat er klachten zijn …………… los deze dan alsjeblieft op.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen