Platform Techniek interessant voor ondernemers

REGIO december 2019

,,Discrepantie op de arbeidsmarkt remt de groei van de regionale economie. Ondernemers zien volop kansen, maar kampen met een oplopend tekort van goed opgeleid technisch personeel.

Hierdoor mist een gemiddeld mkb-bedrijf per openstaande vacature zo’n één tot anderhalve ton omzet per jaar. De regionale economie loopt hierdoor honderden miljoenen euro’s mis.

Stichting Platform Techniek Noordwest Veluwe is het regionale platform waar Onderwijs, Ondernemers en Overheid samenkomen en samenwerken om dit probleem aan te pakken. Platform Techniek organiseert samen met Belevingscentrum BITT, De Techniek Academie, Veluwe Portaal en de drie O’s allerlei activiteiten om zo de verandering te realiseren die nodig is.

 

Zo is Veluwe Portaal een stichting van, voor en door werkgevers, met ruim 100 aangesloten bedrijven. Zij organiseert en faciliteert een werkgeversnetwerk, met als doel vakmensen te behouden in de regio, zonder tussenkomst van een commerciële organisatie. Veluwe Portaal verbindt ondernemers, overheid en onderwijs met elkaar op het gebied van arbeidsmobiliteit, duurzame inzetbaarheid, HR vraagstukken en arbeidsmarktprojecten. Het is voor ondernemers interessant om daar bij aan te sluiten om uit een groot netwerk de juiste kandidaat voor je vacature te vinden en HR vraagstukken beantwoord te krijgen. Ook ondersteunt ze werkgevers met beschikbare opleidingssubsidies.

 

In 2012 heeft Platform Techniek De Techniek Academie opgericht om zo de brug te slaan tussen bedrijfsleven en onderwijs. Inmiddels zijn hier 126 bedrijven bij aangesloten en volgen 140 studenten wekelijks een technische mbo-opleiding. Doordat studenten met praktijkopdrachten in het bedrijf aan de slag gaan, is de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven voor de korte termijn al verbeterd. Maar doordat de instroom van studenten op het gebied van techniek en technologie al jaren afneemt, moeten bedrijven zich ook richten op jongere kinderen vanaf 4 jaar.

 

Platform Techniek organiseert samen met de deelnemende bedrijven en de scholen activiteiten voor deze jongere doelgroep. Dit zijn bedrijfsbezoeken, gastlessen en open dagen, etc. Stel je bedrijf open zodat kinderen al op jonge leeftijd de binnenkant van het bedrijf zien. Help ze met beeldvorming wat werken in de techniek en technologie betekent en interesseer hen zo al vroegtijdig voor het vak. Zo ontstaat er in de toekomst meer aanbod van technisch personeel.

 

Kortom, investeer je in de toekomst, dan investeer je in de jeugd. Sluit je als bedrijf aan bij Platform Techniek!’’

 

Meedoen? https://www.platform-techniek.nl/aansluiten/https://forms.gle/7mfWuqeBuZkf5rNC9

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen