Rabobank helpt ondernemers groeien

REGIO februari 2020

Paul Verhoef is sinds juni 2018 algemeen directeur van Rabobank Randmeren. Hij geeft in een column zijn visie op het MKB.

,,De wereld is volop in beweging door technologie, veranderend consumentengedrag, klimaat issues en de energietransitie. Dat vraagt ondernemers continu na te denken over hoe ze over vijf jaar hun geld moeten verdienen. We zien dat MKB-ondernemers vaak zo druk zijn, dat ze zichzelf te weinig tijd gunnen om uit de dagelijkse beslommeringen te stappen en te reflecteren op hun ondernemerschap. Na te denken over the next step: de businessmodellen en de veranderingen die ze moeten doorvoeren om op de middellange termijn succesvol te zijn.

 

Wij staan als bank dichtbij MKB-ondernemers, met de belofte om ze te helpen groeien: primair door financiering, secundair door een curriculum van opleidingen en workshops. De Rabo miniMasters, een gaaf leer- en ontwikkelprogramma van acht avonden voor het MKB, is een cadeautje dat de ondernemer zichzelf moet geven. Als ondernemers klant bij ons zijn of lid van Stad in Bedrijf, krijgen ze 50% korting op de kosten: in plaats van de normale prijs van 995 euro betalen ze 497,50 euro.

Vorig najaar zijn 60 ondernemers gestart in vier groepen in Harderwijk, Ermelo, Putten & Nijkerk en Bunschoten. Er waren algemene masterclasses over ondernemerschap, marketing, HR en strategie, maar ook specifieke masterclasses over persoonlijk leiderschap en toekomstbestendig ondernemen. Het programma is in huiselijke sfeer met goede docenten. De reacties van deelnemers die ik gekregen heb zijn onverminderd super positief. Je kent de mensen waarmee je in een klasje zit vaak niet, maar als je acht avonden samen intensief aan de slag gaat, heb je elkaar veel te leren en kunt anderen helpen. Die hulp krijg je terug in de vorm van ideeën en suggesties, maar ook samenwerking tussen bedrijven die elkaar iets te bieden hebben. Sparren over wat ondernemers bezighoudt creëert verbindingen en vaak ontstaat nieuwe bedrijvigheid. De miniMasters hebben een leuke netwerkfunctie: er ontstaat een vertrouwensband waardoor je iets meer deelt dan je op een netwerkborrel doet.

 

We zijn nu begonnen met de werving om in april te starten met de nieuwe Rabo miniMaster Ondernemers. De laatste masterclasses zijn in juli. Ook in het najaar start er een miniMaster Ondernemers in Harderwijk. Ondernemers kunnen zelf aangeven waar ze behoefte aan hebben. Op ieder actueel onderwerp of thema is wel een miniMaster beschikbaar. Zo willen wij dit jaar ook een miniMaster voor groeiende ondernemers en een miniMaster Bedrijfsopvolging starten. Bij minimaal tien deelnemers gaan we van start.”

 

Aanmelden of meer informatie? Stuur een e-mail naar communicatie.randmeren@rabobank.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen