Samen opleiden voor de groene sector

NIJKERK maart 2022

Aeres is een onderwijsinstelling en kennisinstituut in de groene sector. Veel opleidingen zijn gelieerd aan de agrarische sector, zoals de veehouderij en loonwerk, maar het groene domein biedt nog veel meer, zoals hovenier en buitensport.

 

NIJKERK – Aeres heeft in Noord- en Midden-Nederland 17 onderwijslocaties; van Buitenpost tot Velp, met in totaal ruim 4.000 MBO-studenten. De school in Nijkerk bestaat al sinds 1945 en was voorheen een winterschool. ,,Kinderen van de boerderij gingen in de winter naar school en hielpen in de andere jaargetijden op het boerenbedrijf. Tegenwoordig kiezen zo’n 385 leerlingen op het VMBO en circa 70 MBO studenten voor het groene onderwijs in Nijkerk. Zij worden opgeleid tot groene veranderaar; gediplomeerden zijn innovatief en zien kansen in het groene domein’’, vertelt Annette Vermaas uit Ermelo, sinds 2016 directeur van Aeres (V)MBO in Nijkerk. Ook is op de locatie van Aeres in Nijkerk in 2019 de Food Academy Nijkerk gestart. Bedrijven in de regio hebben zich verenigd om samen op te leiden in de foodsector.

Vorig jaar is bij Aeres in Nijkerk de MBO-opleiding Buitensport niveau 4 gestart. Deze driejarige opleiding is een kruising tussen sport, buiten en groen. ,,Je kunt allround coördinator / instructeur worden in de buitensport, maar ook evenementen coördineren of naar het buitenland gaan om lessen mountainbike, raften, bergbeklimmen of skiën te geven. Ook leer je de materialen en het terrein te onderhouden.’’ Niet alles kan op het eigen terrein worden aangeboden en daarom werkt Aeres veel samen met buitensportbedrijven in de regio. ,,Zij hebben veel te bieden en kunnen studenten veel leren. Op de Veluwe zijn o.a. de Klimbossen in Harderwijk en Garderen, in Almere is een outdoor park. Studenten leren eerst de vaardigheden en veiligheid, voordat ze stage kunnen lopen bij zo’n buitensportbedrijf. Er is op de Veluwe veel vraag naar personeel en ook medewerkers en vakantiekrachten kunnen bij ons de opleiding doen. We zoeken daarom samenwerking met nog meer bedrijven.’’

 

Ook heeft Aeres MBO Nijkerk de hoveniersopleiding. Een BBL-opleiding waarbij studenten een dag naar school gaan en werken bij een leerbedrijf en een BOL-dagopleiding waar studenten in Nijkerk naar school gaan en in periodes stage lopen bij hoveniersbedrijven. Vermaas: ,,De hoveniersbranche biedt veel uitdaging en afwisseling. Van het verduurzamen van tuinen ‘De levende tuin’ tot grote projecten als het onderhoud van landgoederen in de regio Nijkerk. We zien echter dat momenteel heel weinig jongeren kiezen voor groen, terwijl er ontzettend veel vacatures in de hoveniersbranche zijn. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Door dit grote tekort aan vakkrachten werken wij heel graag samen met bedrijven om samen hoveniers op te leiden. Bedrijven kunnen ook gebruik maken van ons terrein, door met studenten een voorbeeldtuin in te richten.’’

 

Aeres (V)MBO is op zoek naar bedrijven die een bijdrage willen leveren aan het onderwijsprogramma en samen met het onderwijs studenten willen opleiden. Neem voor meer informatie contact op met directeur Annette Vermaas of teamleider Xander Schuurmans.

 

Aeres (V)MBO Nijkerk

Luxoolseweg 1 Nijkerk

088-0205900

www.aeresmbo.nl/nijkerk

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen