Samen opleiden voor de regio

REGIO februari 2024

De Care Academy Veluwe is opgericht in 2016 om praktijkgericht leren in de zorg mogelijk te maken en verder te brengen. Aangesloten zijn vier zorginstellingen: Zorggroep Noordwest Veluwe, Careander, Icare, ’s Heeren Loo en twee onderwijsinstellingen, Landstede MBO Harderwijk en Hogeschool Windesheim.

REGIO – De Care Academy Veluwe zet in op leren op maat. “We geven maatgericht les aan circa 550 leerlingen die bij onze organisaties in dienst zijn getreden. Zij krijgen een salaris en de opleiding wordt vergoed. Uitgangspunt is aansluiten bij hoe de individuele leerling het gemakkelijkst leert, op eigen tempo, in een eigen team met een werkbegeleider en af en toe klassikaal. Hier worden ervaringen uitgewisseld en leren ze van elkaar”, vertelt Terry Brouwer, bestuurder Careander en bestuurslid van het bestuurlijk overleg van de Care Academy Veluwe. Voorzitter is Gertjan Veening, voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Noordwest Veluwe.

De Care Academy Veluwe leidt op in ouderenzorg, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. De opleiding is voor mensen die al in de zorg werkzaam zijn en zich op een ander niveau verder willen ontwikkelen, waarbij ze meer handelingen mogen verrichten en meer verantwoordelijkheid krijgen, van helpende, verzorgende tot verpleegkundige niveau 4.

De Care Academy Veluwe leidt ook mensen op die, met een andere achtergrond, in de zorg willen gaan werken. Dit betreft zowel om- als bijscholing, met volledige opleidingen en certificaten. Een belangrijke groep vormen de zij-instromers. Veening: “Mensen van rond de 50 zien andere waarden in het leven en denken bewuster na over wat ze nog willen doen. Als iemand van betekenis wil zijn in de zorg en wil bijdragen aan anderen, helpen wij de route vormgeven.”

Als voorbeeld noemt hij een 70-jarige gepensioneerde ondernemer, die hij ontmoette bij een nieuwe medewerkers lunch. “Hij volgde de opleiding gastheer niveau 1 en wordt nu helpende om meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid te krijgen. Een geweldig mooie drive. Ook voor jonge mensen geldt: volg je hart naar de zorg en leer het vak in de praktijk.”

Doordat de complexiteit van zorgvragen toeneemt is het binnenkort ook mogelijk op hbo-niveau in te stromen. Brouwer: “Iedereen kan zich melden, tijdens een intakegesprek kijken we wat passend is. Belangrijk is dat mensen gedreven en betrokken zijn, dat is wat onze cliënten merken.”

Verbinding versterkt kwaliteit

De Care Academy staat open voor zorgorganisaties die willen toetreden, om samen op te leiden, elkaar te versterken en om samen invulling te geven aan de zorgverlening van de toekomst in een veranderende maatschappij. Het bestuur is vooral bezig met visie. “We willen mensen verbinden door motivatie en inspiratie. Het personeelstekort neemt toe, dit vraagstuk willen we graag meer gezamenlijk aanpakken, door samen te werven en het netwerk te betrekken. Verbinding van docenten en werkbegeleiders uit de praktijk versterkt de kwaliteit en draagt bij aan innovatie van zorg in onze regio.”

 

Landstede MBO Harderwijk

Roelie van ’t Hul

088 – 8507986

rvanthul@landstede.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen