Samenwerking onderwijs en bedrijven maakt opleiding beter

ZWOLLE december 2020

Hogeschool Windesheim kan veel voor het bedrijfsleven betekenen. Enerzijds door studenten met een goede opleiding af te leveren, maar ook door medewerkers van bedrijven op te leiden en door onderzoek voor bedrijven uit te voeren.

REGIO – Jan Stegeman is relatiebeheerder voor de opleidingen Techniek en Logistiek van Windesheim. Met de hogeschool is hij partner van het Innovatiehuis Noord-Veluwe. Hij komt veel over de vloer bij bedrijven in de regio – een straal van zo’n 60 kilometer rondom Zwolle.

Windesheim heeft zo’n 25.000 studenten, waarvan er 5.000 van de Veluwe komen. ,,Dat is voor ons een belangrijke regio. 4.500 studeren techniek en daarvan komen rond de 1.000 van de Veluwe. Na hun studie gaat meer dan de helft van de studenten ook in deze regio aan het werk.”

 

Het doel van opleiden is mensen kennis, vaardigheden en attitude aanleren. ,,Dat proberen wij vanuit Windesheim zo goed mogelijk te doen, maar dat gaat samen met het bedrijfsleven nog veel beter. Het is mijn missie om die samenwerking te zoeken.”

Die is tijdens de opleiding heel erg vormend voor een student. ,,Door al in het eerste jaar een opdracht bij een bedrijf te doen, wordt de student eerder vakbekwaam. We willen die ervaring zo vroeg mogelijk meegeven. Wij vragen bedrijven om studenten interessante stageplekken en opdrachten te bieden. 90 procent van onze techniek studenten heeft al een baan voor ze van school af zijn.”

 

Opleidingen

Naast de voltijd opleidingen voor mensen die van het mbo of havo/vwo af komen, zijn er duale en deeltijd opleidingen, met name voor mensen die al bij een bedrijf werken en willen bijleren. Er zijn momenteel deeltijdstudies ICT, Technische Bedrijfskunde en Logistiek. ,,In de avonduren kunnen mensen dan bij ons terecht en een hbo-diploma halen. Wij luisteren naar wat ze graag willen en kijken of we een opleiding kunnen maken die aansluit op hun behoefte. Sommige modules ontwikkelen we samen met het bedrijfsleven, waaronder planning, warehousing (hoe richt ik een magazijn in) en industriële automatisering/robotisering. Dat kunnen we zo verfijnen, dat we de opleiding ook op maat bij een bedrijf kunnen geven.’’

Veel opleidingen zijn modulair opgebouwd, zodat studenten een opleiding zelf vorm kunnen geven. Een hbo-bacheloropleiding duurt vier jaar en bestaat uit acht modules (minoren) en een Associate Degree is een 2-jarige hbo-opleiding met vier modules van een half jaar. ,,Voor een groot deel kun je een opleiding zelf inkleuren en toespitsen op wat jij wilt. Wie bij een deeltijd opleiding een minor haalt, kan zelf bepalen wanneer hij weer verder studeert.’’

 

Kenniscentrum

Ook heeft Windesheim een Kenniscentrum Technologie. De speerpunten zijn Energietransitie, Industriële Automatisering & Robotica, Kunststof Technologie, ICT innovaties in de Zorg. ,,Bedrijven kunnen op Windesheim een onderzoek laten uitvoeren door een lectoraat (onderzoeksgroep). De lector geeft het onderzoek vorm.’’

 

Eén van de partijen waar het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica intensief mee samenwerkt is AWL in Harderwijk. ,,Samen met AWL en nog enkele partners zijn we actief in het Fieldlab Industrial Robotics.”

 

In de komende serie verhalen gaat Windesheim dieper in op de lectoraten en duale opleidingen.

 

Windesheim

06-21888838

jg.stegeman@windesheim.nl

www.windesheim.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen