Waar betaal jij eigenlijk voor?

HARDERWIJK april 2022

Accountants en fiscalisten zijn nou eenmaal niet erg goedkoop, daar kun je over het algemeen niet zoveel aan veranderen. Waar je wel wat aan kunt veranderen is waar je je accountant voor betaalt, want betaal jij eigenlijk voor het leveren van input of voor output? En als je nog voor het leveren van input betaalt, moet je daar dan niet eens iets mee stoppen? De meeste accountants zijn daar namelijk veel te duur voor.

In principe zul je een accountant hebben voor het opstellen van je jaarrekeningen, fiscale aangiften én, het allerbelangrijkst, als sparringpartner en adviseur die je helpt bewust de juiste keuzes te maken. Als je je accountant dus ‘belast’ met het verwerken van jouw administratie dan is dit eigenlijk zonde. Je accountant is hier simpelweg te duur voor en je kunt het ook nog eens heel gemakkelijk automatiseren. Een stuk voordeliger om dit gewoon zelf te doen dus.

Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk te werken met scan-en-herken applicaties om zo de tijd die je kwijt bent aan het inboeken van facturen zoveel mogelijk te verkorten en betaal je crediteuren met betaalbatches vanuit je boekhoudpakket. Je hoeft dan geen bankrekeningnummers en betalingskenmerken meer over te typen in internetbankieren en je boekhoudpakket zal de betalingen in de meeste gevallen ook nog eens direct afletteren op de juiste factuur wanneer je met deze betaalbatches werkt. Gooi er nog een automatische bankkoppeling, wat toewijzingsregels voor automatische incasso’s en een periodiciteitscheck tegenaan (heb je wel echt 12 huurfacturen ingeboekt, of mis je misschien nog wat?) en je administratie is in een handomdraai klaar voor het opstellen van je jaarrekening en/of fiscale aangiften.

De oplettende lezer zal zich wellicht al hebben afgevraagd waarom ik je aanspoor minder aan je accountant te betalen, terwijl ik zelf op een accountantskantoor werk. Heel simpel, hoe minder input-werk mijn cliënten bij mij neerleggen, hoe meer ruimte ik in mijn agenda heb om een trusted advisor te zijn voor mijn cliënten en op die manier toegevoegde waarde te leveren. Natuurlijk moeten er ook jaarrekeningen en fiscale aangiften worden opgesteld, maar alles dat je vaker dan één keer doet moet toch te automatiseren zijn?!

Ben je nu helemaal geïnspireerd geraakt en voel je, net als ik en mijn collega’s, een sterke aandrang om je administratie optimaal te automatiseren? Neem dan gerust eens contact met mij (of één van mijn collega’s) op, of loop eens binnen tijdens ons gratis spreekuur op de donderdagochtend.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen