“2020 snel vergeten”, slecht plan.

PUTTEN maart 2021

PUTTEN – Een ondernemer zei me dat 2020 een jaar is dat we zo snel mogelijk moeten vergeten. Niet doen !!!

Een slechte ervaring, wat 2020 natuurlijk in menig opzicht was, wegstoppen, gaat zich uiteindelijk tegen ons keren. Hé, dat is een verschijnsel dat doet denken aan de werkelijke oorzaken van burnout: een stressvolle gebeurtenis die een litteken achterlaat dat onze fysiologie blijvend verandert, wanneer deze later getriggerd wordt met als mogelijk gevolg: te pas en te onpas geactiveerde stress die ons langzaam sloopt.

Als je je al zo lang schikt naar de lockdownmaatregelen, dan is het heel goed mogelijk dat je een groot deel van die tijd onderhuidse stress hebt ervaren of nog altijd ervaart, voor de een meer dan voor de ander, dat dan weer wel.

De vraag is nu: Wat kun je doen om de gevolgen van 2020 niet óók nog eens op lange termijn aan je te laten vreten?

Naar mijn mening 2 Opties:

  • ‘Ernstig goed voor jezelf blijven zorgen’. Beweeg, kies je voeding bewust, zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning, dit zorgt ervoor dat jouw lichaam zich dagelijks kan herstellen.
  • Ten tweede is het zaak dat je de fysieke stressreactie direct bij de oorzaak aanpakt, samen met een specialist, ter voorkoming van burnoutklachten.

Een slecht jaar zo snel mogelijk vergeten is een slecht plan, de lichamelijke klachten komen vaak later toch wel. Stress laat zich helaas maar zelden negeren of in het vergeetboekje stoppen, kom snel in actie, want in heel veel gevallen is het héél goed mogelijk om je gezondheid er bovenop te helpen. Corona en de maatregelen treft mensen, dat kan niemand wegnemen, maar aan veel van de bijkomende (werk-)stress valt heel veel te doen.

Ynco de Jong

Oprichter De Breinregisseur en auteur van ‘Cut!’ Stop burnout, pak de regie

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen