Adult education

HARDERWIJK | februari 2022

HARDERWIJK – Als opleidingsadviseur van Landstede Groei Opleidingen kom ik over de vloer bij bedrijven en organisaties in de regio Midden Nederland. In de 20 jaar dat ik dit doe, zou je kunnen zeggen dat ik van de hoed en de rand weet en dat ik nergens meer van op kijk. Maar…… ook ik leer bij, iedere dag.

Mijn werk en dat van mijn collega’s speelt zich voornamelijk af in ‘Midden Nederland’; Gelderland, Overijssel en Flevoland. Heel soms zitten er in ons omvangrijke netwerk ook internationale contacten. Handig om je ‘good old English’ weer eens op te poetsen of om zo ‘native speakers’ als trainers aan te trekken. Taalonderwijs is immers grenzeloos en overstijgt alle branches. Bedrijven zijn over de hele wereld actief. Trainingen Engels, Duits, Frans of Spaans zijn geen uitzondering. Zelfs Chinees is te organiseren (en gedaan!).

Alles boven de 18 plus, dat is onze business
Binnen Europa worden vaak projecten uitgerold waar training en onderwijs een grote rol speelt. Zo werd mijn collega met Zorg&Welzijn opleidingen in haar pakket uitgenodigd om naar Engeland te komen. Vooraf belde ze me: ‘Wat moet ik zeggen als ze in Engeland vragen wat ik doe? Wat is mbo in het Engels? Hebben ze dat daar?’
‘Vast wel, ik doe even een Google search’, zei ik in mijn beste Engels. Nu is ons werkveld wel een stuk breder dan alleen mbo. Wij geven vooral vorm aan het Leven Lang Ontwikkelen van volwassenen. Alles boven de 18 plus, dat is onze business. Maar hoe zeg je dat in het Engels? Adult education? Op een of andere manier klonk dat fout. Te exotisch, bijna erotisch? Het deed mij ook denken aan een oude hit van Hall & Oates. ‘Adult education, it’s a bad situation.’ Wat klopte hier niet?
Post-secondary vocational education, zei Google. Dat is nogal een mouthfull. Niet te onthouden, laat staan ‘casual’ te gebruiken in een gesprek. We modderden nog wat verder, maar kwamen er niet goed uit. ‘Ik kijk wel, ik maak er wel wat van’, zei collega. En dat is meteen één van de competenties van opleidingsadviseurs.

‘En?’, vroeg ik bij terugkomst. ‘Hoe heb je je nu voorgesteld?’ ‘Accountmanager Care and Wellfare’, sprak ze gelaten. Ik viel even stil. That’s it? Ja, dat deed the trick. Iedereen snapte het en ze had mooie gesprekken. Alle anderen waren ook allemaal ‘manager zus en zo’. Dus ze hoorde er meteen bij. Heel adult, die education.

LANDSTEDE GROEI OPLEIDINGEN

Annemieke Woltjes

088 -850 7971
www.groeiopleidingen.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen