Meer waardering voor het schoonmaakvak

HARDERWIJK februari 2022

HARDERWIJK – Schoonmaken is een afwisselend beroep, waarbij je in een team samenwerkt. ,,Het vak is al zo leuk. Met de nieuwe CAO wordt werken in deze branche nóg aantrekkelijker’’, stellen Peter Gerards en Jeannet de Kwant van AB Dienstverlening.

 

De nieuwe CAO ging in op 1 januari 2022 en loopt door tot eind 2024. In die periode wordt ruim 7% loonsverhoging doorgevoerd. Het minimumloon voor een vakvolwassene (21+) gaat gefaseerd naar 14 euro. Ook jongeren zien hun loon en de eindejaarsuitkering oplopen. Er komt een all in uurloon voor vakantiekrachten.

 

Nieuw is de minimale duur van 1 uur voor het schoonmaken van een pand. Jeannet: ,,Dit is tot dit jaar regelmatig slechts 30-45 minuten geweest, wat voor ons maar vooral voor de medewerker onaantrekkelijk is.’’ In de nieuwe CAO kunnen medewerkers maximaal 2 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd volledig of gedeeltelijk stoppen met werken.

 

,,Het zijn goede ontwikkelingen, waardoor we meer personeel hopen aan te trekken, maar we moeten de hogere lonen ook doorbelasten in de tarieven. Daarover gaan we in gesprek met onze opdrachtgevers. Deze coronaperiode laat ook weer zien hoe belangrijk hygiëne is. Schoonmaak is een essentieel beroep, maar dat heeft ook zijn prijs.’’

 

AB Dienstverlening steekt veel tijd en energie in het begeleiden van schoolverlaters en BBL’ers, ook dames. ,,Er zijn BBL-trajecten opgezet waardoor de medewerkers via ons hun certificaat of diploma kunnen halen.’’

 

AB Dienstverlening

Celsiusstraat 19 Harderwijk

0341-430548

www.abdienstverlening.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen