Alleen naar binnen met Corona-app?

NUNSPEET mei 2020

NUNSPEET – Stel je voor: je bent lid van een sportschool, bibliotheek of kerk. En nu wil je, aangenomen dat het weer is toegestaan, er heen. Maar je mag alleen naar binnen mag als je een Corona-app op je smartphone hebt geïnstalleerd. Wat doe je dan?

Aanvankelijk wilde het kabinet al eind april met zo’n app te komen, maar na een ‘appathon’ en stevige kritiek op de eerste voorstellen, bleek dat niet haalbaar. Minister De Jonge van Volksgezondheid verwacht nu eind mei met een proof-of-concept te komen.

Het feit dat iemand met het virus is besmet geldt als ‘bijzonder persoonsgegeven’. Zo’n gegeven wordt door de wet speciaal beschermd. Het zal daarom nog een hele uitdaging zijn om deze app goed vorm te geven zodat hij niet wordt misbruikt. Hoe voorkom je dat de 3 Havo-scholier zijn hele klas twee weken vrijgeeft omdat hij zichzelf voor de grap als Corona-positief heeft ingevoerd?

Een eerste belangrijke voorwaarde vind ik dat het gebruik van een contacten-app vrijwillig moet zijn. Dus geen controles door werkgevers, restaurants en bibliotheken voordat je naar binnen mag.

Verder mogen gegevens die zo’n app verwerkt niet worden opgeslagen in een centrale database. Sla die gegevens lokaal op iemands smartphone op, en waarborg de anonimiteit en een goede beveiliging.

Belangrijk vind ik ook hoe de app in de samenleving gaat functioneren. Gaat de individualisering nu verder toenemen? Of gaat deze app burgers juist helpen zich onbevangen voort te bewegen tussen de ‘onzichtbare vijand’?

Het zal duidelijk zijn: technisch en juridisch zal zo’n Corona-app aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Zolang de app als vrijwillig en anoniem te gebruiken technisch hulpmiddel wordt ingezet, gun ik dit initiatief een kans.

Jan-Kees Karels is verbonden aan Wolleswinkel Advocaten en is gespecialiseerd in privacy- en ICTrecht.

j.c.karels@wolleswinkel.nl

info@wolleswinkel.nl
www.wolleswinkel.nl

bezoekadres Nunspeet
Dorpsstraat 40a
8071 BZ Nunspeet
T: 0341 23 05 80

 

bezoekadres Barneveld
Stationsweg 43
3771 VC Barneveld
T: 0342 49 10 28

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen