Craeft Advies Omgevingsrecht, vastgoed en grondzaken

ERMELO juli 2020

‘Wat doe je nou eigenlijk?’ Het is een veel gestelde vraag aan Jasper Vijfhuizen, eigenaar van Craeft Advies. Of hij hoort na twee zinnen antwoord: ‘Laat maar, ik ben je nu al kwijt.’ Toch is zijn dienstverlening – juridisch advies op gebied van omgevingsrecht, vastgoed en grondzaken – dichterbij dan wordt aangenomen.

ERMELO – Craeft Advies is gevestigd in een wit pand aan de Putterweg, vlak naast ’t Weitje. In januari betrok Vijfhuizen op deze locatie een grotere ruimte en ervaart dit als een absolute verbetering. ,,Ik beschik over een ruime vergaderfaciliteit met uitzicht op het groen rondom de Oude Kerk. En ik kan iedereen die naar de notaris gaat in de gaten houden. In coronatijd niet verkeerd: je hebt nog eens wat te zien’’, grapt hij. Hoewel het werk doorging, is Vijfhuizen blij dat zijn agendastructuur weer terugkomt.

 

Kennis en begeleiding

Dikke dossiers, stoffige wetgeving en lange procedures zijn voor veel ondernemers een belemmering, maar voor Vijfhuizen een uitdaging. ,,Goed uitleggen en de opdrachtgever meenemen in het proces is minstens zo belangrijk als juridische kennis. Die ligt bij mij op hoog niveau, maar als het proces geen voortgang heeft en de klant snapt niet wat er gebeurt, is hij alsnog ontevreden.’’

Vijfhuizen wil de klant en de wederpartij nuchter benaderen en is niet bang hen een spiegel voor te houden. ,,Dat werkt voor mij het beste. Een zaak is zelden een zuiver juridische aangelegenheid en vanuit een goede klantrelatie wil ik het proces kunnen sturen.”

 

Publiek- en privaatrecht

Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van publiek- en privaatrecht. ,,Een voorbeeld: u wilt uw bedrijf uitbreiden en loopt tegen vergunningen en het bestemmingsplan aan. U moet niet alleen zien dat de gemeente medewerking verleent, maar ook allerlei contractuele afspraken maken met de gemeente, die als overheid handelt of als private rechtspersoon. Of u heeft een discussie over grond: waar ligt de erfgrens en wie mag waar wat doen? Tastbare zaken die in de krant te lezen zijn en waarbij ik als adviseur in actie kom.’’

Het vakgebied van Vijfhuizen is het laatste jaar volop in het nieuws. Onderwerpen als stikstof, PFAS, de uitgestelde Omgevingswet en de discussie over democratische besluitvorming in coronatijd zijn aan de orde van de dag. Talloze projecten van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en agrariërs hebben vertraging opgelopen. ,,Afspraken die op Europees niveau worden gemaakt, zorgen geregeld voor lokale bestuurlijke worstelingen. Het is moeilijk keuzes maken voor een bevoegd gezag. Ik help mijn opdrachtgevers dan graag. De ene keer is het laveren op de vierkante centimeter, dan weer doet een goed onderbouwde brief wonderen.”

 

De klantenkring van Vijfhuizen varieert van particulieren tot grote bedrijven. Hoewel bij hem iedereen welkom is, ligt het zwaartepunt bij vastgoedeigenaren, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, bouwkundigen, makelaars en MKB-bedrijven met groeiplannen. Zijn passie ligt bij paarden en ook in deze sector heeft hij klanten. ,,De wetgeving in het buitengebied is vaak complexer en de functies milieu-intensiever. Binnenstedelijke ontwikkelingen hebben juist weer te maken met druk op de beperkte ruimte. Heeft u juridisch advies nodig? Ik maak graag kennis.”

 

Craeft Advies

Putterweg 6 Ermelo

06-25472688

www.craeftadvies.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen