Crypto crazy

HARDERWIJK | september 2021

HARDERWIJK – Uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect[1] van afgelopen voorjaar blijkt dat inmiddels zo’n 700.000 Nederlanders Bitcoin bezitten. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat nog zo’n 25% van onze bevolking een investering in Bitcoin overweegt. Met dit soort statistieken is het dus niet uitgesloten dat zelfs de groenteboer op de hoek inmiddels een beetje crypto crazy is. Wat ik me dan meteen afvraag is hoe al deze mensen dit verwerken in hun fiscale aangiften. Want, hoe heurt het eigenlijk?

Volgens de wet op de inkomstenbelasting moet altijd eerst worden beoordeeld of een voordeel tot het inkomen in BOX I behoort, voordat kan worden bekeken of deze wellicht thuishoort onder het vermogen in BOX III. Voor een inkomen in BOX I moet er arbeid worden verricht, moet er worden deelgenomen aan het economisch verkeer en moet er voordeel worden beoogd dat redelijkerwijs te verwachten is.

Ben je dus geen actieve crypto trader, maar ben je ingestapt uit interesse of voor de hobby, dan kom je al snel terecht in BOX III. Zelfs al was je wel een fanatieke trader, dan nog moet je je afvragen of het voordeel dat je beoogt redelijkerwijs te verwachten is. Uit het verleden is gebleken dat de koersen op zijn zachtst gezegd volatiel zijn. Conclusie is dus dat je vrij snel in BOX III terecht komt.

Brengt mij meteen bij het volgende probleem. Cryptomunten worden niet verhandeld op één centrale beurs, dus zie jij maar eens uit te zoeken wat de juiste koers is op 1 januari om 0:00.

Dat mijn interesses op het gebied van crypto vrijwel direct afdwalen naar het fiscale aspect zal wel aan mij liggen (fiscaliteit schijnt in mijn hoofd interessanter te zijn dan bij de gemiddelde Nederlander), maar mocht de groenteboer op de hoek je nou binnenkort vertellen dat hij heeft geïnvesteerd in crypto dan kun je nu in ieder geval een ernstig gezicht opzetten, een kort bevestigend geluid maken en daarna heel wijs uitleggen hoe de beste man dit zou moeten verwerken in zijn aangifte inkomstenbelasting.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen