De schaduw in de duisternis

PUTTEN | november 2023

Het is voor veel mensen weer wennen als het vroeger donker wordt.

Leeswerk gaat wat lastiger met minder licht, maar ook kan de buitenwereld veranderen in mysterie en schaduw. Wandelen in het donker, deelname aan het verkeer of het herkennen van vrienden op straat  kunnen dan in ene een uitdaging worden.

Dat het zicht minder is dan overdag, is heel normaal, maar wat nu als je je toch wat onzeker voelt over je zicht. Laat allereerst jouw ogen meten. Het kan zijn dat je toch een (lichte) lees- of vertecorrectie nodig hebt, afhankelijk van de klachten. Of misschien heb jij wel last van nachtblindheid.

Nachtblindheid, wat is dat?

Achterin het oog, bevindt zich het netvlies met de staafjes en kegeltjes, de ontvangers van het licht. De kegeltjes werken overdag en in het (half)donker de staafjes, zij kunnen geen kleuren onderscheiden.

In het schemerlicht is de overgang van kegeltjes- naar staafjeszien en dat is op de weg de gevaarlijkste periode. Beide soorten receptoren werken dan niet optimaal.

Er zijn verschillende redenen om verminderd zicht te hebben in het donker. Retinitis Pigmentosa, een erfelijke oogziekte, waarbij de kegeltjes en staafjes steeds minder goed gaan werken.

Staar, het minder helder worden van de ooglens. Glaucoom, een aandoening aan de oogzenuw en een niet gecorrigeerde bijziendheid. Daar merk je overdag niet zo veel van, maar ’s avonds des te meer.

Contrast

Ook de tijd die het kost om van licht naar donker weer goed te zien en verblinding van tegenliggers, kan erg hinderlijk zijn.

Een nachtbril kan een oplossing bieden. Deze bril met gele glazen filtert het licht, waardoor je meer contrast ziet en minder last hebt van verblinding. Of heb je toch een (andere) correctie nodig? Een goede reden om je licht op te steken bij de opticien.

Een nachtbril hoeft niet duur te zijn, meestal zijn hier wel speciale aanbiedingen voor, of als 2e bril bij jouw andere (dag)bril of in een brilabonnement als extra bril. Toch fijn als je weer zeker achter het stuur zit.

 

Pearl Opticiens

Kerkstraat 27-A, 3882 BM Putten

Stationsstraat 100, 3851 NL Ermelo

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen