Help mijn spaargeld smelt weg!

PUTTEN | december 2023

Sinds 2017 is de koopkracht van het spaargeld met ruim 20% gedaald. De prijzen van goederen en diensten stegen in deze periode harder dan de rente die ontvangen is. Dat betekent dat, door de gestegen prijzen, iemand die in 2017 €100.000 spaargeld had in 2023 eigenlijk nog maar €80.000 heeft, gemeten in Euro’s uit 2017. En dan is nog geen rekening gehouden met de belasting die over het vermogen moest worden betaald…zo verdwijnt uw spaargeld langzaam als sneeuw voor de zon!

Aandelen hebben in het verleden bewezen in staat te zijn om de inflatie te kunnen compenseren. Zelfs in perioden van hyperinflatie, kunnen aandelen de koopkracht van het vermogen in min of meerdere mate behouden. Neem bijvoorbeeld Argentinië. Sinds 2019 zijn de prijzen daar gestegen met maar liefst 1.050%. De Argentijnse beurs staat over dezelfde periode 1918% hoger! Wij beleggen overigens niet in Argentinië. Dit is namelijk het rendement gemeten in lokale valuta, niet in Euro.

Hebben aandelen ook nadelen? De koersen van aandelen bewegen, naar boven, maar af en toe ook naar beneden. Soms vrij hard en dat is nooit leuk. Zolang u voor langere termijn belegt, is de kans echter groot dat u een goed rendement haalt. Volgens een onderzoek van JP Morgan is elke 20-jaars-periode voor aandelen in de periode 1950-2023 positief geweest. Kocht u op enig moment in die periode een gespreid mandje Amerikaanse aandelen en had u dit 20 jaar vastgehouden, dan was uw rendement:

  • in het slechtste geval gemiddeld 4% per jaar;
  • in het beste geval gemiddeld 18% per jaar.

Meer weten? Kom langs voor een kopje koffie bij ons op kantoor in Putten. Zo min mogelijk belasting betalen over uw vermogen? Daar weet de buurman columnist alles van.

Volgende keer gaan we in op één van de andere beleggingscategorieën die we gebruiken.

 

AUREUS Putten

Ed Goris: 06-22906780

ERMELO – Gelegen aan het Wolderwijd is Telstar Surfclub een ideale locatie voor feesten en partijen voor de zakelijke markt. “Van een meer ingetogen receptie tot een aangekleed themafeest; wij willen de klant zo goed mogelijk bedienen van a tot z.”

“Met relaxte loungebanken, een grote stretchtent en uitzicht op het water is dit een vrij unieke locatie om voor verschillende groepen een feest te organiseren. Dit zijn bedrijfsfeesten, jubilea, verjaardagen en recepties”, vertelt marketing manager Michael de Raaff. Voor de feesten zijn verschillende arrangementen. Een receptie met een kopje koffie met gebak tot een compleet feest met buffet of barbecue en een lekker drankje. Is het een feest waar partners en kinderen mee zijn, dan hebben we een springkussen voor de kids.’’ Ook kan Telstar Surfclub het feest geheel op maat maken. ,,Stel, je wilt een themafeest omdat het bedrijf 40 jaar bestaat of je wilt voor de winter ingaat een Oktoberfest, dan denken we graag mee over de aankleding, zodat de look & feel past bij het thema. We kunnen een dj inhuren en ook livemuziek. We werken samen met een aantal artiesten, zoals het Hound Dog Duo. Zij spelen met contrabas en gitaar verzoeknummers, die je kunt aanvragen op een menukaart.”

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen