De voordelen van zorg en technologie

Harderwijk mei 2022

Tijdens de projectweek Zorg & Technologie van 9-13 mei bij Landstede MBO verbreden studenten hun kennis over zorginnovatie en technologie. Ze worden geënthousiasmeerd om toekomstig ambassadeurs voor innovatie en technologie in de zorg te worden.

 

HARDERWIJK – Kartrekkers van de projectweek zijn Monique Meurs en Florance Palm, docenten binnen de opleiding Verpleegkunde en Verzorgende. Circa 15 zorginstellingen en -bedrijven doen mee, waaronder ’s Heeren Loo, Zorggroep Noordwest Veluwe en Bartiméus. „Dit project is opgezet om het werkveld en het onderwijs samen te brengen en zo in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Zorginnovatie en Technologie is al een verplicht keuzedeel, maar leeft nog onvoldoende bij studenten”, zegt Monique, die 12 jaar in het ziekenhuis heeft gewerkt. Florance komt uit de gehandicaptenzorg. „Technologie is in de zorg een beetje achtergebleven, maar door covid en personeelsgebrek neemt het nu een vogelvlucht en kunnen we de komende jaren ook niet meer zonder. Informatie uitlezen uit apparaten of camerabeelden scheelt tijd en personeel. De zorg moet betaalbaar blijven door efficiënter te werken.”

Arthur Vonk uit Nunspeet is implementatieconsultant bij Mentech en laat de HUME zien. „Sensoren meten de hartslag, huidgeleiding en activiteit van de cliënt. De data wordt vertaald door gedragsmodellen die stress kunnen voorspellen en de mate ervan weergeven. Dit ondersteunt cliënten die moeite hebben om dit te uiten en zorgverleners om dit beter te begrijpen. Het stressherkenningsplatform is nu twee jaar op de markt en wordt vaker toegepast bij gehandicapten- en ouderenzorg.” Studenten kennen het nog niet, maar raken wel enthousiast, merkt hij. „Ik laat zien wat zorgtechnologie kan betekenen in de praktijk en wil studenten inspireren, zodat ze dit meenemen naar hun toekomstige werk. De inzet van zorgtechnologie moet de nieuwe standaard worden en dat proces begint bij de nieuwe professional.”

Vonk vindt innovatie en technologie belangrijk omdat het nieuwe informatie geeft om cliënten te observeren met als doel een hogere kwaliteit van leven. Data wordt steeds belangrijker en er zijn meer voordelen. „Hetzelfde werk wordt gedaan door minder handen; zo kun je door inzet van zorgtechnologie geld besparen, werkdruk en fysieke belasting verlagen, met als gevolg duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een lager ziekteverzuim.”

Johan Elbers, innovatiemanager bij ’s Heeren Loo, gaf ook workshops tijdens de projectweek. Zijn insteek is studenten laten zien hoe je vanuit de vraag van de mens een oplossing kunt vinden door de dialoog aan te gaan. „Daar zoek je een product bij en als dat er niet is, proberen we het zelf te maken met bedrijven en studenten. Belangrijke criteria: het moet direct waarde toevoegen en we hebben compassie met cliënt. Doe het met gevoel en denk niet alleen vanuit de technologie.”

 

Monique en Florance zien veel enthousiasme bij de bedrijven en zorginstellingen vanwege de win-win: wat studenten leren, nemen ze ook mee de praktijk. Daarbij kijken ze ook naar het ethische vraagstuk: hoe ga je om met innovatie en hoe ver ga je er in? Er staan nog brainstormsessies gepland waarbij studenten zich buigen over problemen in de zorg en mogelijke praktijkoplossingen.

 

Deze eerste projectweek krijgt een jaarlijks vervolg. Geïnteresseerd om deel te nemen als instelling of bedrijf? Mail Sarien Nieuwenweg: snieuwenweg@landstede.nl

 

www.landstedembo.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen