DECK THE HALLS

HARDERWIJK november 2021

HARDERWIJK – Ik geloof dat ik al eens eerder heb benadrukt hoe wild ik ben van kerst en nu het einde van het jaar nadert kan ik het niet laten toch nog eens aan te geven dat, wanneer dit magazine uitkomt, het nog maar ongeveer 50 nachtjes slapen is tot kerst. Daar word je toch dolgelukkig van?

Dat het bijna kerst is betekent echter ook dat het einde van het jaar in zicht is. Je zult wellicht weleens meegekregen hebben dat je accountant in maart de WKR verantwoording opneemt in de loonaangifte van periode 2, maar als het jaar eenmaal voorbij is, is er nog maar heel weinig dat je aan de WKR kunt doen, behalve dan hier een nette vastlegging van maken natuurlijk. Berg die kersttrui dus nog maar heel even op, we gaan het eerst even samen over de WKR hebben.

De WKR (werkkostenregeling) is een regeling onder de loonbelasting welke in het leven is geroepen om het belasten van personele verstrekkingen eenvoudiger te maken. Ik ken maar weinig mensen die de WKR ook echt eenvoudig vinden, maar het idee was leuk.

Binnen de WKR wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde vrije ruimte, waarbinnen je onbelast personeelsverstrekkingen kunt doen. Deze vrije ruimte bedraagt in 2021 3% van je totale loonsom over de eerste € 400.000,- en 1,18% over het meerdere. Verstrekkingen die binnen deze vrije ruimte vallen zijn bijvoorbeeld bonussen, bedrijfsuitjes buiten de deur en kerstpakketten (kerst, daar is ie weer!).

In deze tijd van het jaar is het zaak om even de balans op te maken en voor je zelf na te gaan of je nog wat over hebt in je vrije ruimte of dat je er misschien wel over heen gaat. Een overschrijding van je vrije ruimte kost je 80% eindheffing, dus zit je al redelijk aan de max? Overweeg dan eens om je personeelsuitje uit te stellen naar januari. Heb je juist nog wat over? Je zou dit dan kunnen besteden aan een dertiende maand, of een kerstbonus bijvoorbeeld 😉…

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen