Een goede beroepschauffeur voor de lange termijn

Ermelo maart 2023

Er is op dit moment een groot tekort aan beroepschauffeurs en door de toenemende vergrijzing en afnemende instroom zal dit de komende jaren niet minder worden. Vrachtbaan.nl probeert mensen te enthousiasmeren voor de transportsector. “We voorzien hen van een opleiding en een jaar werkervaring.”

ERMELO – Vrachtbaan.nl is een intermediair in de transport en logistiek. Algemeen manager Jarno Feddes (31) uit Dronten en commercieel medewerker Linda Ton (43) uit Harderwijk bemiddelen mensen naar een baan. Zij zijn de gezichten van Vrachtbaan.nl, dat sinds 1 december 2022 een eigen kantoorruimte en spreekkamer heeft aan de Mariënhoef 11. Daarvoor zaten zij op kantoor bij Van Buuren Opleidingen, waar Vrachtbaan.nl een dochteronderneming van is.

Kris Wijnen en zijn compagnon bedachten het concept in 2010 en Bakker Logistiek in Zeewolde was de eerste klant. Inmiddels levert Vrachtbaan.nl chauffeurs aan klanten in de regio en stimuleren de intermediairs van Vrachtbaan.nl kandidaten tot het halen van hun vrachtwagenrijbewijs. Jarno: “Wij werven en selecteren mensen uit diverse doelgroepen: mensen die in de WW zitten, altijd al chauffeur willen worden, schoolverlaters of mensen die zich willen omscholen omdat ze een carrièreswitch overwegen.”

Koning op de weg
Jarno en Linda proberen mensen te enthousiasmeren voor het vak. “Als aankomend chauffeur voel je je de koning te rijk op zo’n wagen. Het geeft een gevoel van vrijheid, maar het is ook verantwoordelijk werk’’, benadrukt Jarno, die ervaring heeft met het rijden op een vrachtwagen. “Het geeft een machtig gevoel om in zo’n grote wagen op de weg te rijden, het is heel ontspannend’’, wist Linda na het volgen van een adviesles.

Elke week houden ze in de spreekkamer in Ermelo, of op de locaties in Zwolle, Lelystad en Amersfoort informatiebijeenkomsten. Linda: “Geïnteresseerden krijgen een goed uur voorlichting over het beroep en opleidingstraject. Wie enthousiast is, krijgt een intakegesprek en de volgende stap is een adviesles: een uur op onze kosten onder begeleiding in een vrachtwagen rijden om te ervaren hoe dat is. De instructeurs van Van Buuren Opleidingen, die wij goed kennen, kunnen een goede inschatting maken of de kandidaat het in zijn vingers heeft en adviseren het aantal rijlessen. Het gemiddelde is 28 rijlessen. Ook zijn er drie theorie-examens met Code 95. De theorielessen zijn bij Van Buuren Opleidingen, de studielast is 80 uur.”

Baangarantie
De kandidaat betaalt een deel zelf, Vrachtbaan.nl financiert een deel, eventueel aangevuld met een bijdrage van een subsidiërende partij. Jarno: “Wij begeleiden kandidaten intensief tijdens het traject van vier a vijf maanden naar een opdrachtgever die bij ze past. Als de chauffeur zijn rijbewijs heeft, geven wij baangarantie af. Bij Vrachtbaan.nl gaan ze op uitzendbasis aan de slag bij een opdrachtgever, een transportbedrijf of streekvervoerder in de regio. Want hetzelfde traject bieden we onder Busbaan.nl ook aan voor buschauffeurs. Na een jaar kunnen ze kosteloos worden overgenomen.”

Linda: “Tijdens de opleiding worden ze al bij de opdrachtgever geïntroduceerd. De intentie is een vaste aanstelling bij dezelfde opdrachtgever.”

Wie net van de opleiding komt en nieuw is in de transportsector, krijgt van Vrachtbaan.nl begeleiding tijdens de periode waarin de chauffeur op uitzendbasis in dienst is. “We laten hen een jaar wennen aan het vak en bellen af en toe hoe het gaat. Ze doen ervaring op en zo helpen wij op weg naar de ideale baan in het transport. Zo heeft de opdrachtgever een goede chauffeur voor de lange termijn.”

Vrachtbaan wil op jaarlijkse basis een handjevol goede chauffeurs leveren, waarbij kwaliteit gaat voor kwantiteit. “Onze chauffeur is netjes, representatief en heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Wij kijken verder dan alleen het rijbewijs, met als doel goede beroepschauffeurs voor de toekomst.”

Ben je op zoek naar een goede chauffeur in de regio of overweeg je zelf een carrière switch? Neem dan contact op met ons.

Vrachtbaan.nl
Mariënhoef 11 Ermelo
088-7001450
www.vrachtbaan.nl
www.busbaan.nl

Quote:
Linda Ton:
De intentie is een vaste aanstelling bij de opdrachtgever

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen