Uit je bubbel!

Harderwijk maart 2023

‘We zoeken goed opgeleide mensen!’ Bij ieder bedrijfsbezoek dat ik doe, komt dit onderwerp steevast naar voren. Onze mbo-stagiaires zijn gewild, net als de volwassen zij-instromers.
‘Wij zijn geen uitzendbureau,’ roep ik dan. ‘Maar als jij mensen hebt, leiden wij ze op.’ Het resultaat is dan wel vaak dat beide partijen niet verder komen. Deze kip-ei situatie helpt niemand. Wat wel helpt? Grenzen verleggen, buiten je box kijken, uit je bubbel komen. Want de nieuwe-medewerkers-vijver waar we in vissen, is onderhand leeg.

De arbeidsmarkt en haar tekort is een hot item. Onze vijfde GroeiCafé op 22 maart is er zelfs volledig aan gewijd. Het thema is ‘Uit je bubbel!’. We inspireren hier ons zorgnetwerk om voor nieuwe collega’s ook mensen met o.a. horeca-, recreatie- en sportachtergrond, uit de kinderopvang of maatschappelijke zorg te omarmen. Daar vind je mensen die willen werken met mensen. Die de competenties hebben waar je naar op zoek bent in de zorg. Iemand die ervan houdt om mensen een fijne avond te bezorgen in een restaurant, zou ook goed kunnen passen in de welzijnssector. En een sportcoach kan zijn bewegingskennis uitstekend inzetten in de zorg. En zo zijn er nog veel meer combinaties te bedenken. Kwestie van uit de comfortzone komen én van het aanhaken van het onderwijs voor de broodnodige certificaten.

Ieder mens bezit een innerlijk bron van talent. Het zijn vooral bedrijven en (onderwijs)organisaties die mensen het liefste willen indelen in de vakjes branche, functie of behaald diploma. Om het beschikbare arbeidspotentieel optimaal te benutten, moeten we meer kijken naar de mens. Welke competenties zijn er nodig en welke rol speelt het onderwijs hierin met flexibel opleiden en valideren van vaardigheden?

Het is tijd om buiten de bubbel te kijken. Waarom doen we dat niet vaker? Als eerste moeten we het schaap met 5 poten vergeten. Nieuwe kandidaten zijn niet meteen volledig in te roosteren. Ze kunnen en mogen nog niet alles. En het onderwijs moet meer flexibel ingericht worden. Kort, bondig, praktisch. En met goed resultaat. Dat is onze uitdaging. De noodzaak is hoog, de tijd is rijp. Wij leren iedere dag bij. Maar dit is wat de markt vraagt, dit is wat er nodig is. Tijdens het GroeiCafé laten we zien wat we hierin zoal kunnen bieden.

Wil je hier bij zijn? Het GroeiCafé is op woensdag 22 maart ’23 van 16.00 – 1900 uur. De locatie is het opleidingsrestaurant Gerecht & Land aan het Rechterland in Zwolle. Je bent welkom, wel even aanmelden via info@groeiopleidingen.nl.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen