EIA, MIA en nog meer van die letters….

zeewolde mei 2024

Corinne vroeg mij of ik voor dit nummer wellicht zou kunnen aansluiten bij het thema Polder. Dat vond ik best een uitdaging, want wat blijkt nou: voor ondernemers in de polder gelden over het algemeen precies dezelfde fiscale regelingen als voor ondernemers in de rest van het land. Heel gek… 😉

Een onderwerp dat fiscaal heel interessant is en waar ze in de polder best goed in zijn is duurzaamheid. In de polder stikt het van de windmolens en zonnepanelen, maar wat levert het  jou als ondernemer nou op om te investeren in duurzaamheid? Los van het feit dat onze aarde dan gewoon wat langer meegaat natuurlijk.

De meest bekende fiscale voordelen waar je aanspraak op kunt maken wanneer je gaat verduurzamen zijn de energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-bedrijfsmiddelen (VAMIL).

De EIA zorgt voor een aanvullende aftrekpost bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Denk aan een warmtepomp of zonnepanelen (vanaf een bepaald opwekkingsvermogen). Drie maanden binnen het aangaan van de investeringsverplichting van een bedrijfsmiddel dat wordt genoemd op de energielijst doe je online bij het RVO een aanvraag en bij het doen van jouw aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting mag je aanvullend 40% van het investeringsbedrag aftrekken van je behaalde winst.

De MIA werkt ongeveer hetzelfde, maar hier moet je niet de energie- maar de milieulijst checken en is het aftrekpercentage afhankelijk van het soort investering dat je doet. Het aftrekpercentage kan variëren van 27% tot 45%. De EIA en MIA mogen niet in combinatie worden toegepast. Daar komt dan nog bij dat een aantal bedrijfsmiddelen op de milieulijst naar eigen inzicht tot 75% van het investeringsbedrag willekeurig mogen worden afgeschreven. Zo kun je je belastinglast drukken door in een jaar met een hoge winst een hoge afschrijving te laten vallen.

Ga je investeren in duurzaamheid? Check dan dus even de energie- en milieulijst. Wellicht levert dat je een flink belastingvoordeel op. En kom je niet uit de polder, maar wil je graag het hele dak van je Randstedelijke bedrijfspand volgooien met zonnepanelen? Dan is deze column voor jou natuurlijk net zo relevant als voor alle ondernemers uit de polder.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen