Fit en vitaal tijdens je loopbaan

HARDERWIJK maart 2023

Een directeur vraagt zijn HR manager: ‘Wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg? De HR manager antwoordt: ‘Wat als we het niet doen en ze blijven?’ Investeren loont altijd, want mensen met goede loopbanen vormen goede organisaties, stelt loopbaancoach Clarinda Mauritz.

Clarinda is senior adviseur arbeidsmobiliteit bij Perspectief. Arbeidsmobiliteit heeft te maken met het in beweging komen op de arbeidsmarkt. “Het gaat over de mate waarin mensen bereid en in staat zijn om voor zichzelf en/of de organisatie binnen de arbeidsmarkt te veranderen van functie, werkgever, beroep, regio, sector of een combinatie hiervan. De beweging van werknemers tijdens hun loopbaan is afhankelijk van hun levensfase. Ben je 20, dan is de invulling anders, dan wanneer je bijna met pensioen gaat. Loopbanen zijn ook in beweging, doordat mensen zich voortdurend aanpassen aan de veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt. Robotisering en digitalisering zorgt dat banen in productie veranderen en scholing helpt bij aanpassing aan de veranderende vraag.”

We kennen de generatie Y (de millennials van 1980-1999) en generatie Z (jongeren van 1997-2012) die nu de arbeidsmarkt betreedt. “De jongere generatie wil overal een kijkje in de keuken nemen om zichzelf te ontwikkelen. Banen worden flexibeler en vaste arbeidscontracten minder gewoon. De krappe arbeidsmarkt zorgt vooral dat werknemers kijken of het elders beter is. Daardoor is het voor werkgevers belangrijk om een aantrekkelijke werkgever te zijn zodat ze blijven. De jongere generatie hecht meer belang aan opleidingsmogelijkheden en een goede werk-privé-balans dan aan salaris. Toch zie je ook veel burn-out problematiek bij deze groep omdat ze vaak veel van zichzelf vragen.”

De oudere generatie (60+) moet langer doorwerken; bijvoorbeeld installatiemonteurs en verzorgenden zouden vroegtijdig moeten nadenken om verzuim in latere fase te voorkomen. 40% van verzuim heeft een werkgerelateerde oorzaak: burn-outklachten, te grote werkdruk, een slechte baas of voortdurende fysieke overbelasting. 30% van het verzuim is psychisch. Als werkgever heb je invloed door in een vroeg stadium loopbaancoaching aan te bieden. Voorkomen is beter dan genezen.”

Clarinda roept werkgevers op goed voor zijn mensen te zorgen, want mensen met goede loopbanen vormen goede organisaties. Zij is vanuit Perspectief contactpersoon voor Veluwe Portaal. Als portaal professional deelt Perspectief kennis tijdens workshops, kennissessies en netwerkbijeenkomsten. Loopbaancoaches zitten ook bij matchtafels om werknemers met andere werkgevers binnen het netwerk te matchen. Deelnemers van Veluweportaal kunnen tegen een gereduceerd tarief een traject inkopen.

Heb je vragen over arbeidsmobiliteit of wil je meer weten over loopbaancoaching? Vraag dan naar Clarinda Mauritz.

 

Perspectief Groep

Selhorstweg 99 Harderwijk

0341-438700

www.perspectief.eu

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen