Glasvezelnetwerk als proeftuin voor innovaties

Harderwijk april 2024

Het glasvezelnetwerk van CAI Harderwijk en het aangesloten LoRa netwerk kunnen op allerlei manieren worden gebruikt om digitale innovaties te testen en door te ontwikkelen. ’s Heeren Loo en Flexyz vertellen waarom ze vorig jaar hebben deelgenomen met hun innovatie aan de CAI Challenge. Dit jaar is de verkiezing op 13 juni bij AWL.

Op 1 juni 2023 werd ’s Heeren Loo de eerste winnaar van de CAI Challenge met de Nobi lamp. Een half jaar later wordt deze slimme lamp als pilot toegepast op een woonzorglocatie aan de Julianalaan in Harderwijk.

Als zorg- en innovatiemanager heeft Hein Vos (24) uit Terschuur focus op uitdaging en verandering in de zorg. “Met minder mensen meer doen is spannend. Wij willen de registratielast zoveel mogelijk automatiseren en door arbeidsverrijking het werk van zorgprofessionals makkelijker en leuker maken. We zijn een innovatieve zorginstelling, maar daarbij ook afhankelijk van startups die een gat in de markt zien en daarin springen.”

De Nobi lamp is oorspronkelijk ontwikkeld voor valpreventie bij ouderen die langer thuiswonen. Deze slimme lamp met camera kan door het maken van een harkpoppetje detecteren of een bewoner valt en zendt dan een signaal uit naar de mantelzorger of zorgverlener en een spreek-luisterverbinding. De innovatie wordt afgenomen door ’s Heeren Loo met een andere inslag.

Vos: “Ons huidige systeem van akoestische bewaking is 25 jaar oud en niet waterdicht. De centrale in Ermelo is verbonden met locaties in Ermelo, Harderwijk, Utrecht en Urk met in totaal 900 cliënten. Zij zorgen voor tienduizenden geluidsmeldingen per nacht, waarvan slechts 2% iets relevants vertelt over de cliënten. De zes begeleiders in de nachtzorgdienst filteren die geluiden. De Nobi lamp kan per persoon individuele informatie afstemmen: of een cliënt naar de badkamer loopt, rechtop in bed zit of tien minuten uit zijn kamer is. Uit berekeningen blijkt dat dan maar twee begeleiders voor registratie nodig zijn voor de hulp die nodig is, de andere vier kunnen de kwaliteit van de zorg ’s nachts verbeteren en het werk leuker maken.”

In een zorgwoning in Harderwijk met acht cliënten draait een pilot met de Nobilamp. “In elke kamer hangt een lamp. De nachtzorg houdt ’s nachts de meldingen bij, waarbij de lamp ook helpt om desoriëntatie te voorkomen en een lampje inschakelt als iemand ’s nachts uit bed stapt.”

Wat heeft winst van de CAI opgeleverd? “Nobi ziet ons als betrouwbare partner die wil

transformeren in de zorg en wil graag samen met ons optrekken om software aan te passen voor onze toepassingen. Bekendheid en reputatie levert meer samenwerking op.”

Het Harderwijkse ICT-bedrijf Flexy gebruikt het LoRa-netwerk in Harderwijk voor sensoroplossingen en het Internet of Things. Projectmanager Smartcity IoT Robin Schapink bracht een sensoroplossing in als challenge om door fijnstof de luchtkwaliteit te meten. “Je kunt het effect meten van verandering met minder (diesel)auto’s en meer elektrische vervoer. We willen gemeentes ook helpen hun klimaatdoelen beter meetbaar te maken en hun beleid op deze data af te stemmen. Zo kan de stad zich voorbereiden op veranderend klimaat. Zomers worden warmer en droger, winters natter. Dit zorgt voor o.a. hittestress en hoge waterstanden. Je kunt de natuur niet beïnvloeden maar wel bomen planten op pleinen die in de zomer te heet zijn, meten of de waterbergingen in woonwijken, zoals de wadi’s in Drielanden, nog voldoende opvangcapaciteit hebben bij stortregens.” Flexyz doet ook dit jaar mee met de CAI Challenge. “De jury kijkt kritisch naar onze inzending, wat ons nieuwe inzichten geeft. Ook hielden we waardevolle contacten en een mooi geldbedrag over aan onze tweede plaats. De CAI helpt ons de lokale toepassingen te verbeteren, zorgt voor zichtbaarheid en kan meedenken over nieuwe ontwikkelingen; allemaal redenen om weer mee te doen.”

De winnaar van de CAI Challenge krijgt naast de award financiële steun en/of facilitaire hulp van de CAI.  Benieuwd wie de CAI Challenge en de Veluwse Innovatieprijs winnen en welke innovaties er worden gepitcht? Kom dan op donderdag 13 juni (aanvang 16.00 uur) naar het nieuwe pand van AWL aan de Keplerstraat 5 in Harderwijk. Aanmelden voor 13 juni via de website www.innovatiehuisnoordveluwe.nl

Innovatiehuis Noord Veluwe & CAI Harderwijk

marieke@rtcgelderland.nl

ekweldam@caiharderwijk.nl

www.caiharderwijk.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen