Grensverleggend onderzoek om droom waar te maken

ZWOLLE januari 2021

Ze is de projectmanager en de enige niet-ingenieur van de groep. Als lector bij Windesheim is Margie Topp hoofd onderzoeker van het lectoraat Kunststoftechnologie. ,,Ik ben trots op ons professionele team. We doen grensverleggend onderzoek om de innovatiedroom van bedrijven waar te maken. We gaan samen het avontuur aan.”

ZWOLLE – Margie Topp is sinds 2013 lector Kunststoftechnologie, dat al vanaf 2008 bestaat. ,,We zijn een industrieel lectoraat en het grootste van Nederland. Veel docenten en onderzoekers zijn in vaste dienst. Studenten werktuigbouwkunde, industrieel product ontwerpen, elektro- en civiele techniek doen ook mee. Albert ten Busschen (associate lector) en ik komen van de composiet industrie en hebben samen 60 jaar ervaring’’, vertelt Topp, die hiervoor bij DSM werkte.

Het lectoraat doet jaarlijks met 90 bedrijven onderzoek, die zo laagdrempelig kunnen innoveren. ,,Het kost bedrijven vaak uren of een kleine bijdrage. Aan universiteiten wordt fundamentele kennis ontwikkeld; wij proberen er in de praktijk wat mee te doen in allerlei verschillende markten. Het lectoraat komt niet met oplevergaranties. Ons doel is bedrijven helpen met innovaties, zodat zij iets grensverleggend kunnen doen en zo een grote stap zetten. We horen graag wat ze tekort komen, wat ze zoeken om een slag te slaan voor de toekomst. We kijken wat de bijdrage is in tijd en geld, welke subsidie aangevraagd wordt en hoe je een consortium van bedrijven vormt. Een project opzetten met kleine bedrijven gaat meestal sneller dan met grotere.”

 

Prototype

,,We zijn praktijkgerichte onderzoekers en altijd op zoek naar projectpartners: bedrijven die een interessant idee hebben. Niet iets dat overmorgen klaar moet zijn, maar een droom in de verte. Zou het niet fantastisch zijn als die uitkomt? Wij helpen bedrijven door onderzoek altijd vraaggestuurd in te steken.  Van idee tot productie van een prototype, met de subsidies die wij aanvragen. Daar wordt kritisch naar gekeken. Een project duurt vaak twee jaar, maar soms ook (veel) langer. Ga je echter verder dan de status van prototype, dan ben je bezig met staatssteun. Het is aan de bedrijven zelf om het verder te boosten.”

 

De vier onderzoeksthema’s vanuit engineering oogpunt zijn circulaire economie (windmolen project), industriële machines (3D printen), duurzaam produceren en hybride ontwerpen. ,,Circulariteit van composiet is lastig, want het is niet te versmelten. Het grootste project dat het lectoraat draait is oud end of life composiet vlokken van trienstellen, windmolens en boten hergebruiken als geperst materiaal voor meubels, oeverbeschoeiingen en damwanden. Afgeronde projecten zijn o.a. de 3D-geprinte fiets, een brug van biovezel en poedercoaten op plastic.

 

Het gaat Topp vooral om het verspreiden van kennis. ,,Studenten krijgen een stageplek op praktijkonderzoek. Kennis vloeit terug naar studenten en het leuke aan deze baan is dat je zelf ook elke dag leert. Docenten blijven bij in kennis door onderzoek te doen en daarover vertellen ze in hun lessen.”

 

Topp nodigt bedrijven uit de mogelijkheden te verkennen en te kijken wat het lectoraat doet. ,,Het is niet gratis en voor niks, maar wij hopen door onderzoek samen met de industrie mooie avonturen te beleven.’’

Master

De masteropleiding Polymer Engineering is ontstaan vanwege veel kunststofverwerkende bedrijven in deze regio. Topp: ,,Omdat er voor kunststoffen nog geen specifieke opleiding was, komen afstudeerders in werktuigbouwkunde en industrieel productontwerpers hier te werken. Om hen een boost te geven is de master opgericht. Een duale opleiding: parttime naast hun werk gaan studenten een dag in de week naar school. De opleiding wordt gerund door het lectoraat van Windesheim en het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden.”

 

Windesheim Lectoraat kunststof technologie

088-4697347

kunststoftechnologie@windesheim.nl

www.windesheim.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen