Als het voorjaar gloort, is het einde in zicht

REGIO januari 2021

Paul Verhoef is sinds juni 2018 algemeen directeur van Rabobank Randmeren. Hij geeft in een column zijn visie op het MKB.

We zitten nog middenin een gure winter en het grauwe weer maakt het er ook niet echt gezelliger op. Dat rotvirus beheerst nog steeds ons leven. En wat snakken we naar het voorjaar, met het vooruitzicht dat we langzaam maar zeker ons normale leven weer kunnen gaan leiden. En wat hoop dat ik die bedrijven die het zo moeilijk hebben (gehad) ook echt het meest gaan profiteren van de economische opleving. Dat gunnen we hen zo en dat verdienen ze ook! We moeten nog even door de zure appel heen bijten. Het treurige beeld van lege winkelstraten, de horeca dicht, volle ziekenhuizen en het enorme aantal mensen dat door dit virus is overleden. Want het is niet alleen economisch een treurige tijd. Ook in de privélevens van heel veel mensen heeft het virus ongenadig toegeslagen. Hoe ongelooflijk is het dat er nog steeds mensen zijn die echt denken dat alles een complot is. Ik kan er met mijn pet niet bij!

 

Maar… na regen komt zonneschijn! Zodra het voorjaar zich aandient en de koeien al springend het voorjaar vieren, zijn we als het goed is een heel eind op weg om het virus te beteugelen! Ik denk dat er dan zoveel energie vrijkomt dat de economie een enorme opleving krijgt. Mijn gevoel zegt dat de economische groei dan zoveel groter is dan die men nu in de modellen voorspelt. Waarom? Omdat er zoveel uitbundigheid ontstaat en omdat er simpelweg heel veel geld niet is uitgegeven. Dat wacht figuurlijk in de oude sok onder het bed en moet een weg vinden als het straks weer kan. Dit is de spreekwoordelijke stilte voor de storm, maar dan in positieve zin. Bereid je als ondernemer dus maar vast voor op een veerkrachtige economie. De wens is misschien de vader van de gedachte, maar dat is mijn gevoel.

 

En over positiviteit gesproken: op 18 januari hebben wij in Harderwijk een nieuw pand betrokken op een super mooie locatie in het centrum. Het oude pand was al een paar jaar technisch helemaal afgeschreven en is verkocht. Twee jaar geleden kreeg ik de nieuwe locatie op het oog en door omstandigheden kwam het beschikbaar. Als bank zijn we onderdeel van de gemeenschap en het is daarom belangrijk dat we daar gevestigd zijn: in het hart van de stad! En bovendien goed bereikbaar. Zodra het weer kan gaan we de opening groots vieren!

 

Hou vol, het einde is in zicht!

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen