Circulair bouwen en ondernemen

Harderwijk juli 2022

Aan het eind van de algemene ledenvergadering van de Bedrijvenkring Harderwijk op 30 juni bij ’t Huus van Guus was de officiële kick-off van Harderwijk Cirkelstad. Door zich aan te sluiten bij dit landelijk platform voor de bouwsector wil de gemeente Harderwijk circulair bouwen en ondernemen stimuleren.

HARDERWIJK – Nederland staat voor een grote opgave. In 2030 mogen de helft minder primaire grondstoffen worden gebruikt en in 2050 mag dit helemaal niet meer en moet Nederland volledig circulair zijn. De bouwsector staat daarbij voor de grootste uitdagingen. Er worden veel grondstoffen verwerkt en afval geproduceerd. Inmiddels zijn 30 steden door heel Nederland aangesloten bij Cirkelstad en zijn 155 bedrijven partner.

Circulariteit is één van de vier pijlers van de Duurzaamheidsvisie van de gemeente Harderwijk. Een actueel thema voor wethouder Duurzaamheid en Economie Martijn Pijnenburg. ,,Er is een wereldwijde grondstoffencrisis: grondstoffen worden schaars en duurder. We kunnen de aarde niet blijven uitputten, maar moeten nadenken over hoe we grondstof en materiaal in de toekomst efficiënt inzetten. Door aan te sluiten bij het kennisplatform voor de bouwsector kunnen we leren van ervaringen van anderen, elkaar inspireren en werken aan circulaire oplossingen in de bouw. Want er ligt de komende jaren een enorme bouwopgave in Harderwijk.”

In Harderwijk zijn er al drie partners: Calduran, Van Wijnen en Ingenii Bouwinnovatie.

Ben Kruseman van Calduran geeft aan dat de kalkzandsteenfabriek al een jaar of 50 zand uit het Veluwemeer zuigt voor de productie van kalkzandsteen. ,,Dat is niet onuitputtelijk. Bij het product Caldubo (geproduceerd in Hoogersmilde) bestaat 20% van het element uit beton en kalkzandsteen puin.” In de toekomst wil Calduran vaker secundaire grondstoffen gebruiken uit deze regio. Kruseman schat in dat dit tot 40-50% kan oplopen. ,,Met Harderwijk Cirkelstad willen we alle partijen uit de bouwketen betrekken.”

Peter Kuindersma is met Ingenii Bouwinnovatie al 10 jaar met circulariteit bezig. In de ruimte die hij huurt worden materialen als vlaswol isolatie, schapenwol bekleding toegepast en staan van petflessen gerecyclede stoelen. Hij wil ermee zeggen dat niet alleen bouwondernemers maar ook de maakindustrie kan meedoen met circulariteit. De afvalstromen uit de bouwsector zijn echter wel enorm, merkt hij op. ,,Een groot deel van afvalhout wordt verbrand of gerecycled naar pallets. 80-90 procent zou gerecycled kunnen worden en hergebruikt. We moeten milieubewuster bouwen: meer richting houtbouw, biobased bouwen of losmaakbaar bouwen, zoals een plug & play dakkapel bij gezinsuitbreiding in plaats dat je de zolder moet verbouwen. Momenteel wordt geëxperimenteerd met een schimmel als isolatiemateriaal. Het kan ook gaan om een product uit de maakindustrie dat langer mee gaat of makkelijk uit elkaar te halen is en zo te recyclen. Dat kan een gevel, raam of kozijn zijn. De cirkel moet meer gesloten zijn.”

Henk Bakker (Van Wijnen) geeft het voorbeeld van een product uit de fabriek dat rechtstreeks gemonteerd wordt bij de bouw van woningen. ,,Door losmaakbaarheid en hergebruik van materialen is de afvalstroom nu nog maar een kliko, wat weer terug gaat naar de partners. De ambitie is de afvalstroom naar nul te reduceren in 2025 en we willen in 2030 CO2 Neutraal zijn.”

In Harderwijk is Jasja Scholtens aangesteld als spinner. Zij gaat bedrijven in de bouwsector opzoeken en wil helpen, stimuleren en enthousiasmeren. ,,In Harderwijk doet de gemeente bij nieuwbouwprojecten al een circulaire uitvraag. Bij het nieuwe deelplan De Kades in Waterfront wordt circulariteit gevraagd. Dat ontwikkelaars dit al aan het begin van de plannen meenemen is al een stap. Ik hoop dat het komende jaar alle nieuwe projecten al circulaire elementen hebben. Denk aan isolatie van oude kranten of spijkerbroeken, een wand met mineraal steenstrips (nep-bakstenen), circulair kalkzandsteen of een biobased kozijn. Er is al veel bewezen en nog veel te bedenken.”

 

Circulariteitsscan

De gemeente maakt het financieel mogelijk dat vijf MKB-ondernemingen in de maakindustrie en bouw na de zomer een circulariteitsscan ‘Eerste hulp bij circulariteit’ kunnen ondergaan. Deze wordt uitgevoerd door Kuindersma. ,,We willen graag inzicht krijgen in processen met kansen voor circulariteit richting afval en hergebruik of het herontwerpen van producten. We zoeken naar het laaghangend fruit. De kunst is een grote groep aan te laten sluiten. We willen van elkaar leren en samen aan de slag gaan. Bij succesvol resultaat herhalen we de scan bij nog vijf ondernemers.”

Naast het aansluiten bij het platform Cirkelstad organiseert de gemeente nog andere activiteiten rondom het thema circulariteit. Zo staat de bedrijvenontmoetingsdag in november in het teken van circulair ondernemen. ,,We willen namelijk ook ondernemers uit andere sectoren een podium geven. Mijn droom op het gebied van een circulaire economie is een lokale kringloop op onze bedrijventerreinen. De reststroom van de ene ondernemer is de grondstof voor de ander. Zo ver is het nog niet, dat is onze stip op de horizon. Cirkelstad Harderwijk betekent samen circulair ondernemen.”

 

Wil je partner worden of een circulariteitsscan laten uitvoeren? Neem dan contact op met Annelein Ouwerkerk, adviseur circulaire economie.

 

Gemeente Harderwijk

0341-411411

a.ouwerkerk@harderwijk.nl

www.duurzaaminharderwijk.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen