Hellebrekers vooruitstrevend in techniek

NUNSPEET december 2019

Hellebrekers is een technisch dienstverlener met ruim 240 medewerkers actief in water en leisuretechniek en industriële automatisering. 2019 stond bij het bedrijf in het teken van vernieuwing. Een nieuw logo, een nieuwe huisstijl en twee nieuwe business unit directeuren: Rob de Bie (Water & Leisuretechniek) en Maurice Ditewig (Industriële Automatisering).

NUNSPEET – Rob de Bie (36) ging in 2006 bij Hellebrekers afstuderen en kwam in 2007 in dienst als projectengineer. Na verschillende stappen binnen de unit Water & Leisuretechniek werd hij daar in december 2018 directeur van. De Bie: ,,Wij ontwerpen, realiseren en onderhouden installaties voor met name zwembaden. Onze werkzaamheden omvatten elektrotechniek, werktuigkunde en waterbehandeling. Bovendien zijn wij uniek met onze energieprestatiecontracten. We voorspellen het energieverbruik van onze installaties en geven klanten daar garanties op – soms voor een periode van wel 30 jaar.”

 

Maurice Ditewig (36) begon in 2013 bij Hellebrekers, als operationeel verantwoordelijke voor de business unit Industriële Automatisering. Vanaf december 2018 is hij directeur van deze unit. Ditewig: ,,Wij zijn een system integrator voor de proces- en maakindustrieën. We ondersteunen klanten zoals Unilever bij de technische realisatie van efficiënte productieprocessen. Met de software die onze engineers ontwikkelen, kunnen producenten verschillende fasen van het productiesysteem optimaal besturen. Onze mensen in de besturingstechniek zorgen ervoor dat de bijbehorende schakelkasten worden gebouwd en geïnstalleerd.”

 

Binnen de zwembadbranche is er momenteel veel aandacht voor gasloos bouwen als duurzame oplossing in de techniek. De Bie: ,,Bij Hellebrekers kijken we al vooruit naar 2050, als alles energieneutraal moet zijn. Voor het nieuwe zwembad Wiltsangh in Nunspeet zijn we bezig met het ontwerp van een all-electric pand inclusief sporthal, turnhal en meerdere zwembaden. We onderzoeken of we het pand ‘off the grid’ kunnen halen en zo helemaal energieneutraal krijgen. Dit is zeer vooruitstrevend en uniek in zwembadland.”

 

Vooruitstrevende technologieën in de proces- en maakindustrieën zijn robotica en Augmented Reality (AR). Ditewig: ,,Bij AR wordt via een speciale bril digitale informatie aan de realiteit toegevoegd. Als een operator in de fabriek zo’n bril op zet bij een productielijn waar de bril digitaal aan gekoppeld is, krijgt hij realtime in zijn vizier productiegegevens van die lijn te zien.” Ook met geïntegreerde robotica is een efficiëntieslag te slaan. Ditewig: ,,Daar zijn wij expert in. Met onze software zijn robots niet langer stand-alone instrumenten maar onderdeel van een gestroomlijnd productieproces.”

 

De twee business units van Hellebrekers werken ook regelmatig samen. Zo wordt de regeltechniek voor zwembadinstallaties ingericht door engineers van Industriële Automatisering. En er zijn nog diverse plannen voor samenwerking. De Bie: ,,Wij willen voor de zwembaden voorspellend onderhoud mogelijk maken. Dan moet je analyses uitvoeren met de data uit de zwembadinstallaties – die data kunnen je tijdig vertellen wanneer moet worden ingegrepen. Voor die data-analyses hebben we software-engineers nodig.” Ditewig voegt toe: ,,AR heeft binnen de zwembadbranche ook veel potentie. De AR-bril kun je koppelen aan de installaties in een zwembad. Een monteur die met de bril langs de installaties loopt, kan op zijn vizier direct een digitale onderhoudsrapportage van de installaties samenstellen. Dat is tijdwinst.”

 

Marconiweg 28 Nunspeet

088-45683000

www.hellebrekers.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen