Hét kerstgesprek van 2021?

HARDERWIJK december 2021

HARDERWIJK – Kerst is hét moment om met familie samen te zijn. Gezellig zittend rondom de boom of aan de gedekte tafel. Juist dit moment wordt, bewust of onbewust, gebruikt voor diepgaande gesprekken. Oók over zakelijke issues. De ideale situatie? Of had u dit als ondernemer juist moeten vermijden?

 

Ik kan me zo voorstellen dat dit niet ideaal is. Zeker niet wanneer u een familiebedrijf heeft. Elke generatie heeft een andere mening over vraagstukken waar ú mee rondloopt. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat familiebedrijven vaak krachtige en stabiele ondernemingen zijn, maar ook dat er regelmatig lastige vragen spelen die de nodige spanningen kunnen veroorzaken: “Wie van de kinderen gaat mij opvolgen?”, “Hoe worden de overige kinderen financieel gecompenseerd?”, “Welke koers gaat het bedrijf varen na de overname?” of “Wat wordt mijn rol in het bedrijf na de overdracht?”

Zomaar wat vragen die u bezig kunnen houden. Misschien vindt u het geruststellend om te lezen dat deze vragen bij bijna elke ondernemer de revue passeren, maar hoe kunt u hier nu mee omgaan? Mijn belangrijkste advies is om het gesprek aan te gaan. Met wie? Met de hele familie. Ik begrijp dat dit geen sinecure is en dat u nu misschien denkt: “Dat is nogal wat!” Toch is het belangrijk, omdat ook het kind waarvan u wellicht al lang weet dat het de onderneming niet over gaat nemen, graag gekend wil worden.

 

Een écht gesprek is overigens wel een ander gesprek dan dat u nu misschien gewend bent te voeren, een gesprek dat idealiter ook niet plaats vindt tijdens het kerstdiner. Probeer onbevooroordeeld naar elkaar te luisteren, wees oprecht geïnteresseerd in de ander en stel verdiepingsvragen. Hoe goed u uw eigen kinderen ook kent, op dit vlak kunnen zij weleens anders reageren dan u verwacht. Om deze uitgangspunten te bewaken en ruzie te voorkomen kan het verstandig zijn een (neutrale) adviseur te vragen om het “familieberaad” te leiden.

 

Tot slot, en ik had niet gedacht dat ik dit als accountant zou benoemen: De financiële invulling komt later wel.

 

Ik wens u gezellige kerstdagen en in 2022 mooie gesprekken toe.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen