Inductieverlichting natuurlijk én duurzaam

ERMELO juli 2020

Met de inductielampen van Goedwerklicht garanderen Ermeloërs Teun Tollenaar en René Bout lichtkwaliteit van het hoogste niveau. ,,Deze lamp verspreidt het licht enorm goed. Vooral op grotere hoogte komt inductieverlichting perfect tot zijn recht.’’

ERMELO – ,,Onze kwaliteit en lichtspecificaties overtreffen alle huidige verlichting. Inductielicht knippert en verblindt niet en heeft geen slagschaduw.’’ Commercieel manager René Bout (59) is vol lof over de prestaties van de inductieverlichting die door technicus Teun Tollenaar (53) is doorontwikkeld. Tollenaar: ,,Het concept is van origine bedacht door Nikola Tesla. Hij vond deze manier van lichtproductie in 1892 bij toeval uit en heeft het destijds gepatenteerd. De lampen zijn door Philips halverwege de vorige eeuw toegepast op booreilanden en een aantal daarvan brandt nog steeds.”

Tollenaar zag in 2002 dat het patentrecht was verlopen en zag kansen om het concept verder te ontwikkelen. ,,Bij LED-verlichting overheerst de kleur blauw in het lichtspectrum en een stuk groen ontbreekt (green gap). Het gevolg is blauwig licht. Inductieverlichting geeft het kleurenspectrum veel beter weer, waardoor alles duidelijker en beter zichtbaar is. Ik wilde de lichtopbrengst, lichtkleur en aansturing verder verbeteren. Daar ben ik jaren mee bezig geweest, maar het is gelukt.”

 

In de periode 2002-2010 verkocht Tollenaar het product los in zijn winkel T.T. Electronics in Harderwijk en vanaf 2011 ging hij er mee de markt op. ,,Ik ben het breder gaan verkopen: aan metaalverwerkende en agrarische bedrijven.”

Sinds 1 januari 2019 werkt Tollenaar opnieuw samen met oud-collega Bout. Ze kennen elkaar al bijna 30 jaar en onder de naam Goedwerklicht rollen ze de inductieverlichting verder uit. Inmiddels is de doelgroep heel breed: onder meer in magazijnen en koel- en vriescellen hangt inductieverlichting. Bout: ,,Onze lampen hangen bijvoorbeeld boven de voedsellijnen van Remia in Den Dolder en bij Van Delft in Harderwijk. Ook zijn ze in gebruik bij Nedpack/Qimarox, Transcom en Van den Brink Metaal (foto).”

Specificaties

Bout noemt de technische specificaties van hun inductieverlichting superieur. ,,Geen enkel lichtconcept komt hierbij in de buurt. Deze inductieverlichting realiseert een powerfactor van rond 1 en een inschakelmoment op de nullijn. Dit betekent dat deze verlichting geen piekspanning of harmonische vervuiling veroorzaakt. De lampen hebben een bewezen levensduur van 50-60 jaar en wij geven er 15 jaar garantie op. Het product is helemaal reparabel en vrijwel volledig recyclebaar: duurzaam zonder giftige materialen.”

Tollenaar vult aan: ,,De lampen worden niet heet en trekken geen vuil aan. Het licht is niet hinderlijk voor dieren, zoals voor vleermuizen die in Ermelo verdwijnen door LED-verlichting. De gemeente Ermelo heeft in de Van Beekstraat onze inductie-straatverlichting geplaatst. De omgeving ervaart dit natuurlijke licht als prettiger. De agrarische hogeschool en de universiteit van Wageningen maken om die reden ook gebruik van onze verlichting.”

De lampen van Goedwerklicht hangen ook in diverse sporthallen. Bout: ,,Inductielicht is heel diffuus: de lampen verspreiden het licht enorm en dat is voor sport uitermate geschikt. Voordeel is dat het in sporthallen veel minder slagschaduw geeft dan LED.’’

Tollenaar: ,,Op sportvelden moet het licht egaal zijn; dat is een uitdaging. We blijven het product innoveren. Het streven is dat nog dit jaar onze eerste inductiekantoorverlichting voor systeemplafonds gereed is.”

 

Zwaluwstraat 123 Ermelo

06-33797066

www.goedwerklicht.nl

info@goedwerklicht.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen