Landstede MBO Veilig, sociaal, met aandacht voor individu

HARDERWIJK september 2020

Landstede MBO opent het nieuwe schooljaar met beperkte capaciteit en legt de nadruk op praktijklessen en coaching. De onderwijsinstelling wil een veilige en sociale omgeving bieden met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. ,,Een docent is bij ons ook coach.’’

HARDERWIJK – De eerste week van september is het regulier onderwijs weer van start gegaan. Landstede MBO moet de 1,5 meter richtlijn voor iedereen in de school hanteren wat neerkomt op een derde van de studenten – ongeveer duizend – tegelijk op school. Daar is de school veel aan gelegen. Overal zijn met linten en pijlen looproutes uitgezet en is desinfectiemiddel voorhanden. Ramen worden continu opengezet voor voldoende ventilatie en er is een gereguleerd kantinebeleid. Naast dat de nadruk nu ligt op veiligheid, wil Landstede ook een sociale omgeving bieden. ,,Want school is zoveel meer dan alleen maar leren. We hoorden voor de zomer van studenten dat naast de praktijkvakken ook de sociale contacten enorm gemist worden”, vertelt Miluska Broekhuis uit Harderwijk. Zij is directeur van Landstede MBO voor de locaties Harderwijk, Dronten en Lelystad en heeft zorg & welzijn, horeca, het pedagogische werkveld en de veiligheidsopleidingen in haar portefeuille.

Voor de zomer was er veel aandacht voor de examenleerlingen; bij de start van het nieuwe jaar wil de school vooral de eerstejaars binnen hebben om elkaar en de opleiding goed te leren kennen. ,,Binnen school ligt de nadruk op praktijklessen en coaching. We stimuleren persoonlijk contact en willen zicht hebben op de ontwikkeling. De onderwijsteams zijn echter voorbereid op meerdere scenario’s, met een draaiboek voor online lessen. Het was al snel duidelijk dat dit geen tijdelijke situatie is.”

Voor jongeren is dit een verwarrende tijd, weet Broekhuis. ,,Een 17-jarige mag over straat naast zijn klasgenoot lopen, maar moet op het MBO 1,5 meter afstand houden tot zijn docent en medestudent. Niet elke thuissituatie is optimaal; privé en school lopen door elkaar heen en je hoort als puber niet maanden op je zolderkamer te zitten.’’

Bij onderwijs voor volwassenen is de uitdaging de andere beroepsroute die zij willen lopen goed te begeleiden. Vanwege de door corona veranderende arbeidsmarkt is die vraag nog actueler. Tussen de 800-900 volwassenen volgen bij Landstede een om- of bijscholingstraject. Landstede leidt op voor een diploma (kwalificeren) en heeft de commerciële Groei opleidingen voor certificaten en brancheopleidingen in o.a. de zorg, techniek en veiligheidsdomein. Er is veel samenwerking met zorginstellingen in de regio. ,,Van belang is dat wij volwassenen niet vragen om het reguliere programma van 3-4 jaar te volgen zoals een 17-jarige. We leiden werknemers uit o.a. horeca, defensie, een economisch beroep op voor de zorg. Veel mensen hebben vanuit hun vorige beroep al vaardigheden opgedaan.”

Voor het MBO en het werkveld ziet Broekhuis een gezamenlijke opdracht om te zorgen voor voldoende personeel. ,,In deze regio is veel zorg & welzijn, maar er is ook tekort in de techniek, industrie en het pedagogisch vakgebied. Wij leiden op voor deze kansrijke tekortberoepen. Ik hoop dat studenten nog steeds een stageplek kunnen vinden. Dit is een essentieel onderdeel in het beroepsonderwijs en een investering in de toekomst voor onze regio.”

 

www.landstede.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen