Mediation in strafrecht bemiddelt tussen verdachte en slachtoffer

HARDERWIJK december 2020

HARDERWIJK – Als familiemediator regelt Beter Uit Elkaar veel echtscheidingen. Ook is Gea van Klompenburg strafrechtmediator. De Harderwijkse (52) wordt hiervoor meestal ingezet door Justitie. ,,Van belang is dat het slachtoffer zijn verhaal kan doen.”

Mediation in strafrecht bestaat nog maar enkele jaren. ,,Zaken zijn o.a. kroegruzies, vernielingen uit baldadigheid of diefstal. Als mensen het in de kroeg bv. aan de stok hebben gehad met een uitsmijter en er tikken zijn uitgedeeld, wordt de politie erbij gehaald en komt er een aangifte. Een strafrechtmediator wordt ingezet om verdachte en slachtoffer (de kroegeigenaar) het gesprek met elkaar aan te laten gaan.”

Bij mediation in strafrecht krijgt het slachtoffer de kans om vragen te stellen aan de dader, of om de verdachte te confronteren met de gevolgen van zijn of haar (crimineel)gedrag.

Ook bij winkeldiefstal heeft het nut als het slachtoffer zijn verhaal kan doen bij de dader. ,,Bij een volwassene of een kind dat iets steelt uit een winkel kan je in een gesprek vaak meer bereiken dan met een straf.’’

 

De gesprekken vinden plaats met twee mediators op een neutrale plek, zoals het politiebureau of de rechtbank. ,,De verdachte kan excuses aanbieden en geldelijke schade wordt vaak direct afgehandeld, boter bij de vis.”

 

De strafrechtmediator stelt een overeenkomst op die getekend wordt als de partijen eruit zijn. ,,Mijn meerwaarde is tijdwinst – over het algemeen is dit een halve dag werk – , de kans op recidive van de verdachte wordt veel kleiner en je kunt onderling afspraken maken. Als de winkel- of kroegeigenaar zegt: ‘Ik wil jou nooit meer binnen hebben’, komt dat op papier.”

Uiteindelijk bepaalt de rechter of officier van justitie of er een straf wordt opgelegd.

 

Beter Uit Elkaar

Jan van Nassaupark 21 Harderwijk

06-29165027

www.beteruitelkaar.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen