Met data je bedrijf inzichtelijk maken

Harderwijk oktober 2022

Ondernemers zijn van veel markten thuis, maar hebben niet altijd inzichtelijk wat er in hun eigen bedrijf gebeurt. Veel speelt zich af buiten het oog, bijvoorbeeld als het gaat om financiële of logistieke processen. Bij Lentink De Jonge helpen ze ondernemers met het inzichtelijk maken van hun digitale bedrijfsprocessen.

Nicolien Brunekreeft en René Hop zijn twee van de mensen die zich bij Lentink De Jonge bezighouden met het inzichtelijk maken van data binnen bedrijven. Nicolien: “Bijna altijd komt een klant bij ons met de vraag om inzicht te krijgen in wat er speelt binnen zijn of haar bedrijf. Je wilt als ondernemer immers weten hoe je bedrijf ervoor staat. We gaan dan graag het gesprek aan, want meestal ligt er een vraag àchter de vraag. We gaan dan op zoek naar wat de klant echt nodig heeft. .”

Die achterliggende vraag kan heel complex zijn. “Onlangs hadden we iemand die inzicht wilde in de projectresultaten”, vertelt René. “Maar dat is een uitgebreide vraag. In eerste instantie wilde de ondernemer weten hoeveel uren op een project werden gedraaid en wat de resultaten waren in vergelijking met het projectbudget. Met andere woorden, kan het uit wat we doen of moeten we het anders organiseren? Maar zo’n vraag komen weer veel andere vragen voort  Hoe schrijf je de niet-productieve uren? Wat doe je bijvoorbeeld met verlof en verzuim? En hoe meet je productiviteit? Uiteindelijk stellen we zoveel vragen dat we met een compleet advies kunnen komen.”

En dat advies gaat verder dan alleen het implementeren van een stukje software of een mooi dashboard. “Vaak moet je ook het personeel instrueren en meenemen in dit verhaal. We zitten dan ook niet alleen met de directie, maar ook met de mensen die bezig zijn in het bedrijfsproces en met een systeem moeten werken. We kruipen als het ware in de processen van het bedrijf om tot betrouwbare informatie te komen”, legt Nicolien uit. “Je kunt een urenregistratie wel mooi neerzetten, maar als je mensen er niet mee werken of de uitkomsten zijn onbetrouwbaar dan houdt het op.”

Als alles staat, is het natuurlijk de bedoeling dat een ondernemer of manager meer inzicht krijgt in het bedrijf. “Want met kennis kun je goed aansturen”, aldus René.

Bij Lentink De Jonge gebruiken ze daar Power BI van Microsoft voor. “Een prachtig product wat volledig is aan te passen aan de wensen van de klant”, aldus René. “We kunnen hier actuele dashboards maken volledig toegespitst op de wensen van de klant. Het is mogelijk om voor iedere gebruiker, op elk niveau, een dashboard te maken met wat hij of zij nodig heeft.”

“En het voegt ook echt iets toe”, besluit Nicolien. “Ondernemers en hun personeel kunnen het echt gebruiken, want het is volledig op maat gemaakt.”

 

Lentink De Jonge

Stephensonstraat 33

3846 AK  Harderwijk

www.lentinkdejonge.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen