Nieuwe crisis, nieuwe afkortingen

HARDERWIJK maart 2023

De coronacrisis heeft ons een flink aantal nieuwe afkortingen gebracht. Denk aan de TVL, de TOGS, de NOW, de TONK, de Tozo, de KKC enzovoort, enzoverder. Net op het moment dat we niet meer de hele dag aan elkaar hoeven te vragen ‘welke letters waren dat ook alweer?’ ontstaat er een nieuwe crisis, die uiteraard gepaard gaat met een nieuwe afkorting. De TEK, voluit: Tegemoetkoming Energiekosten. Aangezien ‘Energiekosten’ maar één woord is had ik persoonlijk de ‘TE’ logischer gevonden, maar goed, wie ben ik…

Mkb-ondernemingen met relatief hoge energiekosten kunnen tussen 21 maart en 2 oktober de TEK aanvragen. De tegemoetkoming ziet, met terugwerkende kracht, toe op de periode van november 2022 tot en met 31 december 2023.  Om aanspraak te maken op deze regeling moet je echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Allereerst heb je pas ‘relatief hoge energiekosten’ op het moment dat je energiekosten minimaal 7% van je totale omzet bedragen. Dat is écht heel erg veel. Hierdoor is het aantal ondernemers dat in aanmerking komt minimaal. Daarnaast moet je mkb’er zijn. Dit ben je in het kader van deze regeling met maximaal 249 medewerkers, maximaal 50 miljoen omzet en/of een balanstotaal van maximaal 43 miljoen. Naar verwachting zal het slechts gaan om enkele tienduizenden ondernemingen.

 

Stel nou dat je toch aan deze eisen voldoet, hoeveel subsidie krijg je dan? Daar wordt het allemaal een beetje ingewikkeld. De subsidie wordt namelijk vastgesteld op basis van de gemiddelde energietarieven in 2023 zoals berekend door het CBS, waarbij wel een minimum- en maximumbedrag is vastgesteld. Deze zogenaamde modelprijs is echter nog niet bekend, het is namelijk pas maart en ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft geen glazen bol. Het voorschot dat je ontvangt wordt echter gewoon berekend door je verbruik te vermenigvuldigen met de maximale vergoeding, waarop een voorschot van 50% wordt uitbetaald. De maximale vergoedingen bedragen € 2,- per m3 aan gas en € 0,60 per kWh stroom.

Uiterlijk 31 mei 2024 moet je een vaststellingsverzoek voor je subsidie hebben ingediend. De modelprijs is dan bekend en je verbruik wordt direct opgehaald bij je netbeheerder. Een verklaring van een accountant of derde partij zoals we deze kennen van de coronasubsidies is dus niet nodig. Het contact met je accountant zal dus wellicht wat minder intensief worden, maar mocht je ons gaan missen, dan mag je altijd een kop thee komen drinken aan de Daltonstraat! 😉

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen