Onderzoek: Leven Lang Ontwikkelen basis voor zakelijke continuïteit en stabiliteit

Harderwijk februari 2023

Landstede Groei Opleidingen deed in 2022 onderzoek naar de ‘groeiprikkel’ van het regionale bedrijfsleven. Op welke wijze kun je Leven Lang Ontwikkelen (LLO) inzetten in je bedrijfsvoering? En hoe willen werknemers zich ontwikkelen? Waar steekt het en waar is ruimte om te groeien? Het onderzoek focust zich op de Zorg-, Techniek- en Veiligheidsbranche, de sectoren waarin Landstede Groei Opleidingen het meest actief is. Conclusie: Leven Lang Ontwikkelen vormt de basis voor zakelijke continuïteit en stabiliteit, en vraagt om een persoonlijke aanpak.

Passen als een jas

In de regio overwegen zo’n 55.000 personen tussen de 25-45 jaar met een mbo-opleiding om binnen 2 jaar een opleiding te volgen. Deze drive geldt vooral voor de persoonlijke groei. Dus niet perse leren voor je vak of carrière maar vooral omdat je als persoon groeit van een ‘blik naar buiten’. Uitdaging is daarin een belangrijke factor. Maar dan zonder het idee om ‘weer naar school te moeten’. Bij- en omscholing moet passen als een jas: niet te lang, niet te kort, praktisch, met een warm gevoel en ook nog een beetje uitdagend.

Prikkelen
Verder blijkt dat ondernemers over het algemeen echt oog hebben voor het welbevinden van hun werknemers. De dagen van de Scrooges onder de bazen zijn geteld. En dat is slim, want blije werknemers hebben een positief effect op de continuïteit en het voortbestaan van de organisatie. Aandacht voor Leven Lang Ontwikkelen is een belangrijke tool in dit proces. Waarom alleen rond de feestdagen iets geven? De investering in geld, aandacht en waardering die een opleiding vertegenwoordigt is een duurzaam geschenk. En dan hebben we het nog niet over hoeveel geld aan subsidies en vouchers ondernemers laten liggen. Dat zou Scrooge niet overkomen.

Opvallend is wel dat volgens het onderzoek werkgevers vinden dat ze al veel aan LLO doen, maar dat werknemers dat zo niet ervaren. Ze zien of merken het onvoldoende, laat staan dat ze geprikkeld worden. Daar liggen kansen om met elkaar het gesprek aan te gaan over persoonlijke groei. En om dit te delen. ‘Dat mogen werknemers die echt een visie op opleiden en ontwikkelen hebben, zich best wat meer realiseren’, zegt Jan Nijhuis, directeur van Landstede Groei Opleidingen. ‘Be good and tell it! Jouw aandacht voor een Leven Lang Ontwikkelen getuigt van goed werkgeverschap. Dat helpt je bij het aantrekken van goed personeel. Soms is die ingebakken bescheidenheid echt een drempel, eentje die we graag samen verlagen. Daar zetten we met liefde onze expertise en onze middelen voor in.’

Liever geen standaard training
Jan: ‘In deze complexe wereld werkt standaard niet meer. Leven Lang Ontwikkelen is steeds minder die mooie quote in je bedrijfsverslag en steeds meer een werkwoord om mee aan de slag te gaan. Het gaat niet om hier en daar een training. Liever niet zelfs. Je wilt een continue, duurzame leercultuur binnen je bedrijf creëren. Het maakt niet uit hoe groot of klein je als bedrijf bent. Wij stimuleren werkgevers om hun rol hierin te pakken en helpen ze hiermee.’

Landstede Groei Opleidingen is er voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen in zijn of haar vak. Van starter op school tot na de pensioengerechtigde leeftijd, in alle loopbaanfases speelt Leven Lang Ontwikkelen een rol. Met een flinke bak ervaring en een uitgebreid netwerk biedt Landstede Groei Opleidingen eigenwijze oplossingen voor leervraagstukken van zowel particulieren als bedrijven.

Meer weten over het LLO-onderzoek of een gesprek over de mogelijkheden die er zijn?
Mail naar info@groeiopleidingen.nl of bel 088- 850 79 71.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen