Ook snel internet voor buitengebied door CAI-glasvezelaansluting

HARDERWIJK september 2020

CAI Harderwijk heeft als doelstelling alle huishoudens en bedrijven in de gemeente Harderwijk aan te sluiten op glasvezel. ,,Het graafwerk is klaar, alle kabels liggen in de grond. In het vierde kwartaal zullen de laatste glasvezelkabels worden aangesloten’’, belooft directeur Edo Kweldam.

HARDERWIJK – In de stadskern Harderwijk en een groot deel van het dorp Hierden waren al CAI-aansluitingen gerealiseerd. De afgelopen anderhalf jaar zijn in totaal 1041 adressen in het buitengebied van een glasvezelaansluiting voorzien.  Daarbij zijn ook woningen op recreatieparken in voorbereiding. ,,Als dit permanente woningen worden, dan ligt de glasvezel al in de grond.”

605 woningen zijn inmiddels afgemonteerd. Aannemer Allinq heeft wel last gehad van corona, maar er was ook een voordeel. Doordat veel mensen thuis waren konden ze meer aansluitingen opleveren. Allinq is nog bezig met het afmonteren van de laatste aansluitingen’’, geeft Kweldam aan.

 

Dierenasiel De Ark, al 40 jaar gevestigd aan de Leuvenumseweg 70, heeft 13 mei een glasvezelaansluiting gekregen. Sneller internet was het streven. Daphne van Duivenboden, beheerder bij De Ark, ziet uit naar sneller internet. Ze is nu bezig om de KPN aansluiting om te zetten. ,,We hebben vier computers die de hele dag aan staan. Alles wordt geregistreerd en we moeten heel veel mailen en gegevens doorsturen. Doordat we afgelegen zitten, was het internet niet zo snel en soms heel traag. Het is alleen maar fijn dat alles straks snel en makkelijker gaat.”

Kweldam: ,,Het dierenasiel zit ver van de centrale af en merkt het verschil ook bij het downloaden. Het is mooi dat zij zo’n voorziening gratis van ons krijgen. Zodra je over de gemeentegrens zit, betalen ze 1600 euro om alleen een aansluiting te krijgen. Dat zou voor zo’n stichting een hoop geld zijn.”

 

Sneller uploaden

In Hierden is onder meer Kasteel de Essenburgh aangesloten en in het buitengebied aan de Brouwersbosweg 1 heeft ook Harderwijkse Zaken sinds 25 mei een glasvezelaansluiting. Gerdien Beelen, eigenaresse van het platform, zat daar ‘met smart op te wachten’. ,,Het was een historische dag voor ons, vlak voor ons vijfjarig bestaan. We hadden een ADSL-aansluiting via de telefoon en die was heel traag. Vooral met uploaden van filmpjes kon ik helemaal niks, dat viel gelijk stil. Toen we nog het journaal deden, een video van 10 minuten, duurde het ’s nachts 7 tot 8 uur om dit online te krijgen. De afgelopen periode heeft een collega, die de video’s monteert, het uploaden vanuit huis gedaan. Nu kan dat weer allemaal prima hier. Solcon bood aan dat ze het snel konden realiseren en we hebben nu een abonnement met de hoogste snelheid genomen. Een video van 2 minuten staat nu zo online. Glasvezel levert veel voordeel op bij uploaden.”

 

Kweldam: ,,De consument heeft het vaak over downloaden, maar voor bedrijven is uploaden ook belangrijk. Juist met glasvezel komen de voordelen daarvan erg naar voren.”

 

CAI Harderwijk

Julianalaan 43 Harderwijk

0341-410666

www.caiharderwijk.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen