Petities & Sensatie

HARDERWIJK maart 2021

Petities & Sensatie

Op 17 februari kopten een aantal Nederlandse dag- en vakbladen ‘Stop belastingparadijs Nederland’. Dat klinkt als sensatie en daar hou ik van, maar in combinatie met boze mensen die winkelcentra bestormen klinken we nu een beetje als een bananenrepubliek. Dat lijkt me dan weer niet helemaal de bedoeling, maar wat is er nou eigenlijk aan de hand?!

Allereerst moet ik de maatschappelijke organisaties die deze uitspraak gedaan hebben (en bijbehorende petitie zijn gestart) complimenteren, briljante timing! Precies één maand voor de tweede kamer verkiezingen is dit best een powermove, ik ben het er alleen niet mee eens.

De oprichters van het platform geven aan dat Nederland met haar 15.000 brievenbusfirma’s meewerkt aan de groei van ongelijkheid en dat grote multinationals niet of nauwelijks belasting betalen.

Om dit hele feestje in te dammen hebben initiatiefnemers van het programma een manifest geschreven met drie concrete voorstellen om te voorkomen dat er belasting wordt ontweken via Nederland, hier komen ze:

  1. Samenwerken voor wereldwijde verandering
  2. Nederland geen doorsluisland
  3. Meer transparantie voor vertrouwen

In het kort samengevat: Nederland moet op internationaal niveau constructief gaan samenwerken om belastingontwijking aan te pakken. Daarnaast moet Nederland internationale voorstellen voor een wereldwijd minimumbelastingtarief steunen. Ook moet Nederland haar rol beëindigen als spil in internationale ontwijkconstructies en moeten afspraken over belastingafdrachten van grote bedrijven inzichtelijk worden gemaakt voor het publiek.

Klinkt dus alsof er vooral wordt gewezen naar ‘de grote jongens’, maar deze partijen verbeteren ook de werkgelegenheid en pompen geld in onze economie.

Ethisch gezien is het misschien niet helemaal juist van de fiscus om deals te sluiten met bijvoorbeeld de Shell, maar zolang Shell nog 10.000 Nederlanders (waarvoor netjes loonbelasting wordt afgedragen) voorziet van een baan mogen ze van mij best wat VPB-korting krijgen, toch?

Bovendien kunnen wij helemaal geen bananenrepubliek worden, daar is het weer hier namelijk helemaal niet naar.

Bron: stopbelastingparadijs.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen