Prinsjesdag en vluchtgedrag

Harderwijk september 2022

Nu het weer september is gaat mijn column uiteraard over Prinsjesdag. Ik weet dat het niet erg creatief is, maar voor fiscalisten is de derde dinsdag van september nou eenmaal de mooiste dag van het jaar (op kerst, verjaardagen en trouwdagen na dan). Vandaar dat ik jullie vanaf mijn vakantieadres (je moet er wat voor over hebben he…) middels deze column bijpraat over de speculaties rondom het belastingplan 2023, al moet ik je er wel voor waarschuwen dat Prinsjesdag voor ondernemers dit jaar helemaal niet zo’n mooie dag lijkt te worden.

Te beginnen met het slechte nieuws: allereerst lijkt het erop dat de hypotheekrenteaftrek verder zal worden afgebouwd tot 37,05% in 2023 (dit was 40% in 2022), de middelingsregeling, een regeling waar je over een periode van drie jaar slechtere jaren en goede jaren met elkaar kunt verrekenen tot een gemiddelde, wordt per 2023 afgeschaft waardoor 2022-2024 het laatst mogelijk toe te passen tijdvak is en de zelfstandigenaftrek wordt met stappen van € 650,- verlaagd tot € 1.200,- in 2030, terwijl er voorgaand jaar op Prinsjesdag nog werd aangekondigd dat deze zou worden afgebouwd tot € 3.240,- in 2036. Daarnaast zal er waarschijnlijk worden aangekondigd dat er niet langer fiscaal gunstig mag worden gespaard binnen de fiscale oudedagsreserve (FOR), de doelmatigheidsmarge voor gebruikelijk loon wordt verlaagd van 25% naar 15% waardoor DGA salarissen (en dus de afdrachten van loonbelastingen) hoger komen te liggen, in 2024 wordt box 2 op de schop gegooid, ten aanzien van het hele box 3 fiasco wordt enkel compensatie geboden aan bezwaarmakers, het box 3 tarief gaat waarschijnlijk in stapjes omhoog van 31% naar 34%, de grondslag voor de algemene heffingskorting wordt verhoogd met het inkomen uit box 2 en box 3 en beslaat dus niet langer enkel je box 1 inkomen, de eerder voorgestelde verhoging van de ouderenkorting gaat niet door en de inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt afgeschaft.

Dan het goede nieuws: de arbeidskorting wordt verhoogd en de leengrens binnen het wetsvoorstel excessief lenen wordt verhoogd van € 500.000 naar € 700.000. Bovendien wordt het budget voor energie- en milieu-investeringsaftrek verhoogd.

Het zal je niet zijn ontgaan dat deze lijstjes niet helemaal in balans lijken te zijn. Dat is helaas een wat sombere boodschap, dus ga ik nog maar even snorkelen want ik heb 20 september nog lekker vakantie en heb dus nog een poosje de tijd om mijn kop in het zand te steken. Gelukkig is dat hier wel parelwit.

Ben je na dit bericht toe aan een sparringpartner, of pastorale zorgverlening? Loop dan gerust eens binnen bij ons op kantoor.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen